Seară duhovnicească la parohia Sicheviţa

Seară duhovnicească la parohia Sicheviţa
Marţi, 30 noiembrie, la sărbătoarea închinată prăznuirii Sfântului Apostol Andrei cei 12 preoţi ai Centrului Pastoral Misionar Moldova-Nouă şi credincioşi ai parohiei gazdă, au petrecut în rugăciune în Parohia Sicheviţa.
Marţi, 30 noiembrie, la sărbătoarea închinată prăznuirii Sfântului Apostol Andrei, cel dintâi chemat la apostolat şi ocrotitor al României şi românilor de pretutindeni, cei 12 preoţi ai Centrului Pastoral Misionar Moldova-Nouă şi credincioşi ai parohiei gazdă, au petrecut în rugăciune în Parohia Sicheviţa.

La ceas de seară s-a săvârşit Acatistul Sf. Ap.Andrei de un sobor de 11 preoţi din care au făcut parte: părintele Iova Megheleş, părintele Bogdan Belu de la Parohia Sf. M. Mc. Gheorghe Moldova-Nouă, părintele Dorin Nistoran de la parohia Sicheviţa, părintele Dan Nistoran de la Parohia Gornea, părintele Mihai Ienea de la Parohia Coronini, părintele Cristian Ienea de la Parohia Berzasca, părintele Marcel Mărculescu de la Parohia Adormirea Maicii Domnului Moldova-Nouă, părintele Radu Ţenovici de la Parohia Moldoviţa, părintele Ioan Matei de la Parohia Şuşca, părintele Ioan Nedelcu de la Parohia Pojejena şi părintele Remus Căta de la Parohia Sf. Împ. Constantin şi Elena Moldova-Nouă şi coordonatorul Centrului Pastoral Misionar.

După săvârşirea acatistului părintele Remus Căta a rostit o scurtă meditaţie: Un om înţelept Tagore spunea: "Dormeam şi visam că viaţa nu e decât bucurie. M-am trezit şi-am văzut că viaţa nu-i decât slujire. Slujind, am înţeles că a sluji e cu adevărat bucurie." Uneori, prin modul în care vei sta la rugăciune vei putea degrabă să te aduni şi să te rogi bine, alteori te vei osteni mult, fără să-ţi împlineşti scopul. Aceasta se întîmplă, ca să cauţi cu mai multă fierbinţeală rugăciunea şi după ce o vei primi, s-o ai ca pe o izbândă nedespărţită.

Să nu te rogi să ţi se împlinească voia ta, pentru că oricum nu este aceeaşi cu voia lui Dumnezeu, ci mai ales, aşa cum ai învăţat, spune în rugăciune: “Facă-se voia Ta” (Matei 6, 10). Şi pentru fiecare lucru să ceri de la Dumnezeu să se facă voia Lui, pentru că El vrea binele în folosul sufletului tău, în timp ce tu, nu ceri întotdeauna spre folosul tău.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de „fiul satului”, părintele Iova Megheleş de la Parohia „Sf.M.Mc.Gheorghe” din Moldova-Nouă şi a vorbit despre lupta cu patimile precum şi aspecte din viaţa Sf.Ap.Andrei al cărui acatist l-am citit.

Scopul vieţii creştine este dobândirea Duhului Sfânt şi a păcii lăuntrice.Totul este subordonat agonisirii acestei păci: alipirea de Biserică, adevărata nădejde, îndepărtarea de patimi, iertarea greşelilor, neosândirea aproapelui, tăcerea lăuntrică. Nimic nu este mai bun decât acea pace în Hristos, prin care sunt respinse năvălirile durerilor celor rele din văzduhuri şi de pe pământ.Căci “lupta noastră nu este împotriva trupului şi a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii, care sunt în văzduhuri” (Efeseni 6, 12).

În încheiere părintele paroh Dorin Nistoran a rostit cuvinte de mulţumire atât preoţilor care au poposit în această seară în parohia dânsului cât şi credincioşilor veniţi la rugăciune.
Următoarea întâlnire va avea loc la Parohia Adormirea Maicii Domnului din Moldova-Nouă, sâmbătă 4 decembrie, la sărbătoarea Sf. Varvara fiind hramul mic al bisericii noi aflate în construcţie şi unde se va săvârşi Sf.Liturghie.

Data: 2 decembrie 2010 • Vizualizări: 1005