Ședință de lucru a preoților Cercului Pastoral-misionar Reșița Nord la Parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Reșița

Ședință de lucru a preoților Cercului Pastoral-misionar Reșița Nord la  Parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Reșița
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, preoții din cadrul Cercului pastoral-misionar Reșița-Nord, Protopopiatul Reșița, s-au întrunit miercuri, 25 aprilie, în sala de festivități a oficiului parohial „Sf. Ap. Petru și Pavel” din cartierul Govândari al municipiului de pe Bârzava
Autor: Pr. Emil Crăciun
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, preoții din cadrul Cercului pastoral-misionar Reșița-Nord, Protopopiatul Reșița, s-au întrunit miercuri, 25 aprilie, în sala de festivități a oficiului parohial „Sf. Ap. Petru și Pavel” din cartierul Govândari al municipiului de pe Bârzava, la ședința programată pentru această lună. Deși întâlnirea era programată pentru ziua de joi 26 aprilie, aceasta a fost devansată cu o zi datorită stabilirii în această zi a alegerilor membrilor clerici și mireni în structurile deliberative și executive ale Episcopiei Caransebeșului pentru următorii patru ani.

Întâlnirea a debutat cu intonarea troparului și imnului pascal „Hristos a înviat” de către toți preoții prezenți, după care pr. Daniel Cosmin-Popescu de la Parohia Fîrliug a susținut referatul: „Sincretismul religios un nou babilon”. Convinși de orientarea firească a omului spre spiritualitate, artizanii secularizării au fost nevoiți să ofere acestuia un suport pe care să se așeze noua conștiință religioasă. Materialele privind noul sincretism religios concretizat în mişcarea New Age (Noua Eră) sunt nenumărate. Aplicând domeniului religiei concepția fragmentării actuale și necesității realizării unității, ideologii secularizării au căutat numitorul comun al tuturor religiilor. Însă acest numitor comun al religiilor este orientat tot spre om și anume necesitatea ființială a omului de a-și depăși condiția umană. Dată omului la creație și redată lui prin Întrupare, Jertfă, Înviere și Înălțare, singura modalitate autentică de depășire a condiției umane este în concepția creștin-ortodoxă doar în și prin Mântuitorul nostru Iisus Hristos. De aceea finalitatea în Hristos a existenței umane e singurul argument religios posibil al unei dorite unități viitoare. Pe marginea referatului au avut loc discuții pertinente și obiective și care pot fi rezumate în ideea că sincretismul este un efect al globalizării și secularizării omului, căci fără ajutorul și intervenția lui Dumnezeu în creație omul nu poate face nimic bun.

În continuare pr. protopop Gheorghe Șuveți a vorbit preoților despre Campania umanitară „Împreună dăruim viață” menită a se desfășura în perioada 7 Mai – 4 Iunie 2018 în Episcopia Caransebeșului și derulată pe parcursul a două etape. Prima etapă în perioada 7 – 22 mai ce va cuprinde o campanie de donare de sânge și a doua între 23 mai – 4 iunie ce va cuprinde distribuirea de alimente cumpărate în urma valorificării bonurilor primite din donarea de sânge și distribuite familiilor nevoiașe cu mai mulți copii din orașul Anina. Proiectul va fi implementat prin intermediul filialelor ATOR BM din teritoriu, în colaborare cu partenerii locali (protopopiate, parohii, școli, ONG-uri, autorități locale, etc).

În partea finală a întâlnirii părintele protopop a reamintit preoților prezenți modul de desfășurare a alegerilor membrilor clerici și mireni în structurile deliberative și executive ale Episcopiei Caransebeșului pentru următorii patru ani în mandatul 2014 – 2018 menit a se desfășura în circumscripțiile bisericești desemnate de către Centrul Eparhial în ziua de joi 26 aprilie 2018.

Întâlnirea preoților s-a încheiat cu referirile necesare făcute de părintele protopop pentru următoarea întâlnire a Cercului pastoral-misionar programată pentru luna mai.

Data: 26 aprilie 2018 • Vizualizări: 716