Şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial la Caransebeş

Şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial la Caransebeş
La reşedinţa episcopală din Caransebeş, sub preşedenţia Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a avut loc şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial
Autor: Serviciul Prezidial
La reşedinţa episcopală din Caransebeş, sub preşedenţia Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a avut loc şedinţa permanenţei Consiliului Eparhial, la care au luat parte şi părinţii protopopi din cele patru protopopiate ale Eparhiei.

Pe ordinea de zi au fost mai multe temeiuri privitoare la bunul mers al eparhiei, în toate sectoarele de activitate. Totodată la iniţiativa chiriarhului, având în vedere cerinţele misionar-pastorale ale credincioşilor din filia Ruşchiţa, dar şi ale celor din Parohia Rusca Montană, Permanenţa Consiliului Eparhial al Episcopiei Caransebeşului a aprobat înfiinţarea Parohiei Ruşchiţa, Protopopiatul Caransebeş.

Un alt punct important pe ordinea de zi a fost reprezentat de înfiinţarea Centrului de Zi „Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina” din Oraviţa. „Având în vedere necesităţile de natură socială ale credincioşilor din localitatea Oraviţa, Permanenţa Consiliului Eparhial al Episcopiei Caransebeşului a aprobat înfiinţarea Centrului de Zi „Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina” din Oraviţa, cu data de 1 decembrie 2011. Instituţia amintită va funcţiona în cadrul Serviciului Social-Misionar al Centrului Eparhial, cu personalitate juridică distinctă, şi în baza unui protocol de colaborare dintre Centrul Eparhial şi Parohia „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” Oraviţa. La amintitul protocol, prin implicarea consilierului de resort şi a preotului paroh, vor putea adera şi instituţiile administraţiei locale şi judeţene. În termen de 30 de zile, Serviciul Social-Misionar al Centrului Eparhial, împreună cu parohia amintită vor întocmi un statut şi un regulament de funcţionare, care va fi înaintat spre aprobare într-o şedinţă a Permanenţei Consiliului Eparhial” ne-a mărturisit părintele Călin Ianchiş, consilier social-misionar din cadrul Eparhiei.

În încheierea şedinţei s-a evaluat şi desfăşurarea conferinţelor preoţeşti de toamnă, ce au avut loc la Centrul Eparhial în cursul lunii noiembrie. Conferințele au debutat cu oficierea Sfintei Liturghii arhierești, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, înconjurat de câte un sobor de preoți și diaconi, din toate cele patru protopopiate. La Sfintele Liturghii, toți preoții s-au împărtăşit, expresie a comuniunii existente între slujitorii sfintelor altare din întreaga eparhie a Banatului Montan.

Conferinţa propriu-zisă a fost susţinută de părintele Daniel Alic, consilier cultural, care a evidenţiat, folosind o metodă modernă şi deosebit de atractivă, personalitatea ierarhului martir pentru credinţă, Veniamin Nistor.

Data: 5 decembrie 2011 • Vizualizări: 1353