Seminarul Teologic „Ioan Popasu” din Caransebeş şi-a deschis porţile

Seminarul Teologic „Ioan Popasu” din Caransebeş şi-a deschis porţile
Luni, 12 septembrie, Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş şi-a deschis porţile
Autor: Serviciul cultural
Manifestarea de deschidere a anului şcolar a avut loc, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, în Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş şi a debutat cu oficierea unei slujbe de Te Deum de către un sobor de preoţi şi diaconi, cadre didactice la prestigioasa instituţie de învăţământ teologic din Banatul montan.

Părintele profesor Constantin Train, directorul Seminarului Teologic din Caransebeş, a transmis elevilor şi părinţilor prezenţi un mesaj pentru începutul anului şcolar: „Începem noul an de învăţământ cu multă bucurie şi emoţie, la Seminarul Teologic „Ioan Popasu” din Caransebeş, unde s-au deschis porţile şcolii pentru o nouă generaţie de tineri care vor să înveţe să se apropie de Dumnezeu şi să-L cunoască prin studiu şi prin rugăciune. Seminarul nostru este o şcoală de veche tradiţie, a păstrat aprinsă flacăra credinţei de mai bine de o sută de ani, sperăm că pe viitor această flacară va fi mai mare şi mai strălucitoare; profesorii Seminarului precum şi elevii şi dau toată silinţa pentru lucrul acesta şi nădăjduim şi în ajutorul Bunului Dumnezeu că ne va ajuta să putem transpune în faptă toate gândurile bune, şi să ne dea putere şi elan pentru a finaliza tot ce ne-am propus”.

Din partea Episcopiei Caransebeşului a fost prezent părintele Daniel Alic, consilierul cultural al Episcopiei Caransebeşului, care în cuvântul său a precizat: „Ne-am adunat astăzi cu toţii în catedrala Caransebeşului ca să cerem şi să mulţumim lui Dumnezeu pentru binefacerile pe care le-a trimis asupra noastră şi să-L rugăm să reverse peste noi toţi mila Sa cea bogată în anul şcolar ce va urma la Seminarul Teologic din Caransebeş. Această aşezare a zilei de astăzi, perioadă în care biserica noastră prăznuieşte şi cinsteşte Sfânta şi de Viaţă făcătoare Cruce a lui Hristos, este cu totul minunată pentru că orice început pe care îl facem în viaţa noastră este următor al crucii lui Hristos. Dragi elevi seminarişti aţi venit la o şcoală în care veţi învăţa cuvinte despre Dumnezeu, dar mai presus de toate vă veţi forma ca viitori slujitori ai altarelor, ca viitori slujitori ai slujbelor dumnezeieşti. tocmai de aceea şcoala teologică trebuie privită cu maximă seriozitate şi responsabilitate, este aşa cum am spus o urmare în Duhul Crucii luui Hristos. Dumnezeu să ajute tuturor părinţilor profesori, celor care se ostenesc la formarea voastră ca viitori slujitori ai lui Dumnezeu, iar Dumnezeu să ajute tuturor elevilor care au venit la Seminarul nostru teologic şi să-i îmbărbăteze şi să-i încurajeze pentru frumosul drum pe care îl au de urmat în această lume”.

Seminarul Teologic „Ioan Popasu” din Caransebeş a contribuit de-a lungul timpului, prin strădaniile a numeroşi dascăli de prestigiu ai învăţământului teologic românesc, la formarea a zeci de generaţii de tineri, din Banat şi din alte colţuri ale ţării, care au devenit slujitori ai Bisericii atât în ţară cât şi în străinătate. În momentul de faţă 89 de elevi frecventează cursurile Seminarului Teologic din Caransebeş. Ceea ce este îmbucurător, este faptul că anul acesta s-au înscris în anul întâi un număr de 28 de elevi care vor duce pe mai departe tradiţia învăţământului teologic liceal din Caransebeş.

Data: 13 septembrie 2011 • Vizualizări: 1138