Seri duhovnicești la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Reșița

Seri duhovnicești la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Reșița
În perioada 12-18 martie 2018, s-a desfășurat și în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Reșița săptămâna duhovnicească
Autor: Pr. Cristian Manole
Ca în fiecare an în perioada Postului Mare se desfășoară în Episcopia Caransebeșului, sub binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, tradiționalele Săptămâni duhovnicești.

Astfel, în perioada 12-18 martie 2018, s-a desfășurat și în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Reșița această săptămână duhovnicească. Pe parcursul acestor seri duhovnicești credincioșii parohiei noastre s-au putut hrăni duhovnicește din slujbele ce s-au oficiat dar și din cuvintele de învățătură rostite de către preoții invitați.

În prima seară, după săvârșirea Vecerniei, părintele Claudiu Petru Ciorogariu, de la Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” – Reșița, le-a vorbit credincioșilor prezenți despre Post, arătându-le celor prezenți că acesta nu este o invenție a bisericii ci din contră Postul este chiar prima poruncă dată omului chiar în grădina raiului și că această lucrare a postului o găsim relatată în Sfânta Scriptură atât a Vechiului cât și a Noului Testament. Credincioșii prezenți în cea dea doua seară duhovnicească, au ascultat un cuvânt de învățătură în care părintele Daniel Țăpîrdea de la Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” – Reșița le-a vorbit despre inimă. Plecând de la câteva versete scripturistice, părintele a spus celor prezență că inima trebuie să devină sălaș al virtuților și faptelor bune și nu al patimilor și faptelor rele.

A treia seară duhovnicească l-a avut ca invitat pe părintele Claudiu Petanec – profesor de religie la Colegiul Tehnic Cărășan din Reșița care la sfârșitul Liturghie Darurilor mai înainte sfințite, a susținut un cuvânt de învățătură despre judecarea aproapelui, arătând credincioșilor, că pentru a avea un post cu folos duhovnicesc, trebuie să se ferească de a cădea în această patimă a judecării aproapelui. În cea de a patra seară, părintele Nicolae Hațiegan, de la Parohia „Schimbarea la Față” – Reșița, le-a adus aminte celor prezenți la slujba Acatistului Sfintei Cruci, că perioada Triodului este pentru fiecare creștin în parte un exercițiu de urcuș duhovnicesc spre Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. Părintele Cristian Rădulescu, de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Reșița, a fost invitatul celei de a cincea seri duhovnicești și care le-a vorbit credincioșilor prezenți la Liturghia Darurilor mai înainte sfințite despre sensurile duhovnicești ale Sfintei Cruci.

Această Săptămână duhovnicească din Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Reșița, s-a încheiat în ziua de Duminică, 18 martie 2018, cu Taina Sfântului Maslu săvârșită de un sobor de șapte preoți: protopop Gheorghe Șuveți și preot Cristian Manole de la parohia gazdă, preot Emil Crăciun – Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt” – Reșița, preot Alin Muntean – Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Anina, preot Cosma Florin Cosmin – Parohia Dognecea, preot Horia Mailat – Parohia „Sfânta Treime” – Anina și preot Emanuel Despău – Parohia Duleu. La sfârșit, părintele Florin Cosmin Cosma a vorbit credincioșilor prezenți, despre rugăciune.

Data: 19 martie 2018 • Vizualizări: 222