Seri duhovniceşti în parohia Mâtnicul Mare

Seri duhovniceşti în parohia Mâtnicul Mare
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte LUCIAN, Episcopul Caransebeşului, în Parohia Ortodoxă Mâtnicu Mare din protopopiatul Caransebeşului, au loc cunoscutele ”seri duhovniceşti”.
Autor: Serviciul Prezidial
Păstorită de părintele Raul Vasile But, biserica cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” din localitate este nucleul ce atrage în jurul său credincioşi de toate vârstele, umplând de lumină şi har sufletele tuturor celor care, însetaţi după Cuvântul lui Dumnezeu şi doritori de rugăciune, se apropie cu frică sfântă de izvorul Înţelepciunii şi al Sfinţeniei depline.

Ca şi în postul închinat Învierii Mântuitorului Iisus Hristos din morţi, când preoţii invitaţi aduc prin rugăciunea lor alinare sufletelor ce se nevoiesc cu postul faptelor bune, sau în postul Adormirii Maicii Domnului, când se săvărşeşte în fiecare seară slujba Paraclisului la care participă tinerii satului cântând la strană după obicei, şi în postul Naşterii Mântuitorului, postul păcii şi al bucuriei cereţi ce se pogoară an de an în sufletele credincioşilor ce îşi oferă sufletele lor spre a fi locuri curate şi sfinţite în care să se nască Fiul Sfânt, biserica parohială devine locul de întâlnire, de multe ori neîncăpător, pentru credincioşii chemaţi de glasul clopotelor şi al colindelor minunate ce răsună peste sat.

Credincioşii vrednici şi-au primit şi de această dată oaspeţii, preoţi din parohiile învecinate şi din Caransebeş, cu bucuria fiilor care îşi primesc părinţii, i-au înconjurat cu dragoste şi au sorbit din cuvintele lor pline de har, merinde pe calea vieţii, spre a se întări sufleteşte şi a se apropia prin cunoaştere şi mai mult de Dumnezeu, Creatorul tuturor.

Din 6 decembrie până în 11 decembrie a.c., în fiecare seară, s-a săvârşit alături de preoţii invitaţi slujba vecerniei de peste săptămână, în cadrul căreia au fost rostite rugăciuni pentru întoarcerea tuturor credincioşilor Parohiei la Dumnezeu, la o viaţă dăruită în mod activ ţelului suprem: dobândirea vieţii celei veşnice. Apoi, copiii satului au oferit un program ce a pregătit pe cei prezenţi pentru ca în sufletele lor, cuvintele rostite de preoţi să prindă rădăcină şi să aducă rod spre slava lui Dumnezeu. După obiceiul îndătinat de câţiva ani, copiii şi tinerii Parohiei au adresat întrebări invitaţilor, încercând, prin aceasta, să profite de înţelepciunea slujitorilor Sfintelor Altare pentru a-şi lămuri parte din întrebările ce îi frământă. Apoi colindele cântate de corul parohiei condus de doamna preoteasă şi de tânărul student teolog Nicolae Cristian Iova au făcut ca bucuria pe care o regăseşti numai în Casa lui Dumnezeu să inunde sufletele celor prezenţi, credincioşi şi invitaţi deopotrivă.

Demnă de remarcat este expoziţia de icoane intitulată ”Chipul Mântuitorului Iisus Hristos în inima noastră”, pe care 11 copii, sub purtarea de grijă a părintelui Raul le-au realizat, acestea fiind expuse pe toată perioada serilor în biserică, pentru ca mai apoi, să fie scoase la licitaţie, iar din banii obţinuţi, copiilor să li se procure materiale necesare pentru realizarea altor icoane. Este o acţiune ce face parte din proiectul naţional iniţiat de Patriarhia Română intitulat ”Hristos împărtăşit copiilor”, la care participă şi copiii parohiei Mâtnicu Mare, parte dintre ei fiind micii iconari ce expun pentru prima dată lucrările lor.

Serile duhovniceşti s-au încheiat cu săvârşirea Sfintei Taine a Maslului de obşte, la care au fost împreună slujitori şapte preoţi, care au adus, prin rugăciunile lor, ajutor şi binecuvântare cerească peste sufletele şi trupurilor tuturor credincioşilor prezenţi, dar şi peste ale acelora care, bolnavi fiind, n-au reuşit să se alăture credincioşilor în biserică.

Toate aceste seri nu fac nimic altceva decât să fie momente de trăire aleasă cu Dumnezeu în Biserica Sa, dar se constituie şi în momente de vestire a mesajului Evangheliei, curat, netrunchiat, pentru ca astfel, credincioşii să aibă posibilitatea de a-şi cunoaşte credinţa şi de a cunoaşte pe Dumnezeu, a Cărui cunoaştere este garanţia Vieţii veşnice (Ioan 17, 3). Numai aşa nu vor alege să-şi trăiască viaţa fără Dumnezeu, cunoscându-L, şi numai aşa vor preţui credinţa lor mântuitoare, pe care nu o vor lăsa acoperită de noroiul ignoranţei şi a pasivităţii.

Data: 14 decembrie 2010 • Vizualizări: 900