Serile de film catehetic – „Documentarele Credinței” la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Reșița

Serile de film catehetic – „Documentarele Credinței” la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Reșița
În Sala de festivități a Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Reșița, a avut loc videoproiecția filmului documentar „Sfântul Grigorie Palama, Viața și Învățătura”
Autor: Pr. dr. Borislav Tasici
În Duminica a doua din Postul Mare, după Slujba Vecerniei, în Sala de festivități a Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Reșița, a avut loc videoproiecția filmului documentar „Sfântul Grigorie Palama, Viața și Învățătura”, (2009). Este un documentar de excepţie, realizat de Mănăstirea Naşterea Maicii Domnului, Kallipetra, Veria (Grecia), având ca reper lucrarea biografică „Sfântul Grigorie Palama - Viața și teologia lui”, din opera părintelui Teoclit Dionisiatul, un recunoscut autor de biografii spirituale ale părinţilor duhovniceşti din Sfântul munte Athos. Evenimentul se înscrie în cadrul activităților catehetico-misionare, pe care parohia și Centrul de Tineret Reșița Montană le promovează în seria evenimentelor „Serile de film catehetic – Documentarele Credinței”. Seara duhovnicească s-a bucurat de prezența credincioșilor și a tinerilor, receptivi la importanța pe care Biserica Răsăriteană o acordă Sfântului Grigorie Palama, lauda Tesalonicului şi a întregii Ortodoxii.

Întâlnirea cu credincioșii și tinerii în această duminică, închinată marelui athonit, Arhiepiscop de Tesalonic și teolog al luminii necreate, s-a dorit a fi o continuare a evenimentului religios-cultural, „Icoana – Sufletul Ortodoxiei”, desfășurat la parohia reșițeană în prima duminică a Postului Mare. De altfel, Sfinții Părinți au stabilit că, între cele două duminici (sărbători) există o strânsă legătură, care demonstrează compatibilitatea duhovnicească și teologică a celor două țeluri și idealuri fundamentale în creștinismul răsăritean; ortodoxia credinţei şi sfinţenia vieţii, și de asemenea, legătura inseparabilă dintre teologie şi sfinţenie, dintre dogmă şi Viaţă.

La final, părintele paroh Borislav Tasici a făcut câteva remarci esențiale, asupra temelor patristice și teologice din documentarul vizionat cu mult folos, după care, a răspuns la diferite întrebări venite din partea celor prezenți, concluzionând cu convingere că: „O mai bună cunoaştere a operei și al contextului biografic al Sfântului Grigorie Palama, ctitorul isihasmului, ne conduce spre o viziune mai profundă asupra culturii filosofice şi teologice a Evului Mediu – bizantin şi latin, și asupra diferenţelor existente între teologia răsăriteană și cea apuseană, cu inevitabile comparaţii de doctrină și spiritualitate”.

În acest context, evenimentul duminicii, a doua din Postului Mare, adăugă la seria „Documentarele Credinței” chipuri luminoase de credință adevărată, ce oferă o privelişte de rară ţinută pentru Ortodoxia Răsăriteană şi lumea creştină în genere, desprinse din file de viață sfântă. Această moștenire spirituală a stârnit un interes pentru toți credincioșii din toate vremurile, precum și celor din vremea noastră.

Data: 18 martie 2014 • Vizualizări: 1091