Sesiune preliminară de lucru la Reşiţa

Sesiune preliminară de lucru la Reşiţa
Joi, 6 martie 2014, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, a avut loc o primă sesiune de lucru privind reorganizarea organigramei biroului de cateheze din cadrul proiectului „Hristos împărtăşit copiilor” în Episcopia Caransebeşului
Autor: Pr. Valentin Popovici
Şedinţa de lucru a fost prezidată de pr. dr. Nichifor Tănase, inspector eparhial pentru cateheza parohială şi responsabil cu proiectul „Hristos împărtăşit copiilor”. Au fost propuşi cinci referenţi şi opt responsabili cu atribuţii de coordonare, monitorizare şi verificare activitate catehetică. Referenţilor propuşi le revin şi unele atribuţii: pr. Teodor-Dănuţ Coste, responsabil cu organizarea de simpozioane și conferințe catehetice pentru tineri, pr. Sorin-Valentin Popovici, responsabil cu editarea revistei catehetice eparhiale „Ucenicii lui Hristos” și relația cu mass-media, pr. Corneliu Hriţcu, responsabil cu proiectele catehetice din fonduri europene și relația partenerială Școală-Biserică şi colaborator cu DPPD (UEM Reșița) și Inspectoratul Școlar Caraş-Severin, pr. Gheorghe-Cristian Manole, responsabil I.T. – WEB, realizarea și gestiunea unui site care să prezinte activitea catehetică pe fiecare parohie şi pr. Remus Căta, responsabil cu alcătuirea de pliante şi broşuri popularizare trasee mânăstiri şi alte obiective, centralizarea de tabele şi organizare de grupuri microbuze şi autocar.

Cei opt responsabili, aleşi pe fiecare protopopiat sunt: pr. Călin Mihai Constantin şi pr. Liciniu Oltean din Protopopiatul Caransebeş; pr. Petru-Claudiu Ciorogariu, pr. Răzvan Sas şi pr. Iulius-Ionuţ Guiman din Protopopiatul Reşiţa; pr. Ion Cherescu şi pr. Iosif Buzangia din Protopopiatul Băile Herculane iar pr. Gheorghe Ţibuleac din Protopopiatul Moldova Nouă. Fiecare dintre cei nominalizaţi va întocmi un ghid de practică. Pentru o cât mai bună implementare s-a realizat şi o agendă culturală şi se va trece în perioada imediat următoare la întocmirea unui calendar de activităţi pentru fiecare parohie implicată. Deasemenea se vor întocmi rapoarte semestriale iar din acestea vor deriva acordarea notelor administrative precum şi acordarea de distincţii din partea ierarhului pentru cele mai bune activităţi catehetice.

În încheiere pr. dr. Nichifor Tănase ne-a motivat necesitatea întrunirii: „Urgenţa propovăduirii vine din înţelegerea crizei spirituale a societăţii contemporane în care recunoaştem nu o criză a credinţei în sine, ci o criză de transmitere. A reinventa cateheza într-o lume plurală nu este, însă, o provocare nouă. Această situaţie de pluralitate a lăsat loc apariţiei catehumenatului. Riscul de azi este de a uita această condiţie nativă de existenţă creştină, de aceea fără nicio îndoială trebuie să revenim la reactualizarea într-o manieră nouă a demersului catehetic. Lipsa inteligenţei credinţei ar limita cateheza şi suflul ei misionar. A fi catehizat înseamnă a fi introdus în comunitatea creştină prin adevărurile esenţiale ale credinţei, viaţa sacramentală, preceptele evanghelice, viaţa în comuniune şi în apostolie”. Următoarea etapă va cuprinde întâlnirea pe protopopiate şi informarea celor implicaţi pentru desfăşurarea în cât mai bune condiţii a proiectului.

Data: 7 martie 2014 • Vizualizări: 660