Sfântul Ierarh Nicolae la Parohia Câlnic

Sfântul Ierarh Nicolae la Parohia Câlnic
Cu binecuvântarea PS Lucian al Caransebeşului, luni, 6 decembrie 2010, s-a desfăşurat în Biserica „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din parohia Câlnic, proiectul parohial „Sf. Nicolae – ocrotitorul copiilor”.
Autor: Pr. Valentin Popovici
La realizarea programului educaţional, alături de copii de la Şcoala Catehetică Câlnic, şi-au adus contribuţia preşcolarii de la Grădiniţa cu P.N. Câlnic, coordonaţi de d-na Ionela Roiban şi preşcolarii de la Grădiniţa P.P. nr. 8 Reşiţa, coordonaţi de d-nele Mihaela Popovici şi Daiana Ilcu. Activitatea face parte din proiectul naţional „Hristos împărtăşit copiilor” desfăşurat în parohiile implicate cu sprijinul şi colaborarea altor instituţii, precum Şcoala şi Comunitatea.

Cinstirea Sf. Nicolae, familiarizarea copiilor cu obiceiurile şi tradiţiile specifice sărbătorilor de iarnă, precum şi semnificaţia religioasă a acestora a reprezentat scopul principal al desfăşurării acestui proiect în comun. Pentru că un copil vine în contact cu diverse simboluri şi manifestări religioase, de aceea este bine să le cunoască semnificaţia în înţelesul lor cel mai simplu. Sărbătorile de iarnă constituie un prilej de bucurie, iar sărbătoarea închinată Sf. Ierarh Nicolae deschide şirul sărbătorilor închinate atât Naşterii Domnului cât şi altor sfinţi ai Bisericii. În tradiţia creştină, Sf. Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, al marinarilor şi al brutarilor. De aceea el este iubit şi aşteptat în fiecare an de către copii.

Tradiţia spune că, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, „moşul” le lasă copiilor daruri în ghetuţele pregătite de cu seară înainte. Însă doar celor care au fost cuminţi! Cei care au fost mai puţin cuminţi primesc simbolic o nuieluşă. Pe baza acestor argumente s-a desfăşurat programul nostru. El a debutat în Biserica „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” cu Acatistul Sf. Ierarh Nicolae, oficiat de preoţii Sorin-Valentin Popovici şi Sorin-Ion Sfeia.

Apoi au urmat pe rând copii de la grădiniţele implicate, care în cântec şi poezie l-au cinstit de Sfântul lor Ocrotitor. Cadourile oferite la sfârşit au răsplătit munca micilor creştini.

Dezvoltarea sentimentelor de respect şi apreciere a valorilor tradiţionale, formarea unor trăsături pozitive de caracter, în concordanţă cu valorile creştine a constituit aşadar bucuria unui astfel de demers în care cinstirea sfinţilor şi a faptelor lor minunate ocupă un loc important în viaţa Bisericii.

Data: 7 decembrie 2010 • Vizualizări: 1016