Sfânta Cuvioasă Parascheva cinstită la Mănăstirea Nera

Sfânta Cuvioasă Parascheva cinstită la Mănăstirea Nera

Album foto
La sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva mulțime de credincioși au participat la hramul Mănăstirii Nera din județul Caraș-Severin
Autor: Serviciul Prezidial
La sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva mulțime de credincioși au participat la hramul Mănăstirii Nera din județul Caraș-Severin. Din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar-administrativ, alături de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, la momentul potrivit, foarte mulți dintre credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, părintele arhimandrit a transmis binecuvântarea Preasfințitului Lucian și a vorbit despre Sfânta Parascheva ca model de viață sfântă: „Pentru noi cei de astăzi, Cuvioasa Parascheva rămâne un model al sfințeniei și suntem încredințați că toți aceia care îi urmăm sfatul ne îmbogățim cu sfintele virtuți. Prin sfintele sale moaşte, Sfânta Parascheva ne arată că buna osteneală este răsplătită de Dumnezeu”, a arătat părintele vicar Constantin Timiș.

Mănăstirea Nera, pusă de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Paraschiva, se află la 20 km de Oraviţa, în Munţii Locvei, în apropierea localităţii Sasca Montană, pe malul stâng al râului Nera. Principalul ctitor al așezământului monahal este domnul Dr. Pavel Chirilă, fost director al Asociaţiei Christiana din Bucureşti.

Piatra de temelie a aşezământului monahal a fost pusă în 14 octombrie 1994 de către vrednicul de pomenire Emilian Birdaş, episcop al Caransebeşului, iar la data de 14 octombrie 1997, la hramul mănăstirii, a avut loc sfinţirea bisericii de către PS dr. Laurenţiu Streza al Caransebeşului, în prezent mitropolit al Ardealului.

În prezent, mănăstirea găzduieşte peste 80 de vieţuitoare. Pe lângă activitatea gospodărească, obştea mănăstirii a iniţiat, cu binecuvântarea chiriarhului, un proiect social ce prevede construirea unui azil pentru bătrâni. În mănăstire se prepară şi produse naturiste pentru tratarea unor afecţiuni trupeşti, dar şi pentru consum alimentar. Produsele naturiste (ceaiuri, tincturi, alimente) sunt comercializate în magazinul mănăstirii şi în toate magazinele bisericeşti ale Episcopiei Caransebeşului. Mănăstirea are o frumoasă bibliotecă, ateliere de pictură, de litografie, de croitorie şi de sculptură în lemn.

Data: 15 octombrie 2014 • Vizualizări: 780