Sfânta Muceniță Lucia, prăznuită la Vărădia

Sfânta Muceniță Lucia, prăznuită la Vărădia
Paraclisul episcopal din comuna Vărădia, Protopopiatul Moldova Nouă, și-a sărbătorit vineri, 6 iulie, ocrotitoarea
Autor: Serviciul Prezidial
În comuna Vărădia din Protopopiatul Moldova Nouă, pe Dealul Chiliilor, străjuiește bisericuța de lemn recent târnosită, ce are ca ocrotitoare pe Sfânta Muceniță Lucia din Roma, și care vineri, 6 iulie, și-a sărbătorit hramul.

Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată, din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeșului.

În cuvântul de învățătură, părintele vicar a povestit viața Sfintei Mucenițe Lucia, subliniind îndeosebi dragostea ei față de Hristos, o dragoste arzândă, nestinsă nici chiar de frica suferinței sau a morții, fiind un exemplu pentru fiecare credincios. Părintele a mai subliniat faptul că prin credința ei statornică, Sfânta Lucia a reușit să aducă la Hristos și pe alții, precum este locţiitorul guvernatorului Provinciei Campania (Italia), Rix, un adevărat prigonitor al creștinismului, care o obligase pe Sfânta Lucia să aducă jertfe zeilor și să părăsească Biserica lui Dumnezeu. Lucia a refuzat cu desăvârşire acest lucru şi a mărturisit mai aprig pe Hristos, astfel încât Rix a primit şi el învăţătura creştină şi Sfântul Botez.

În încheiere, credincioșii au fost îndemnați să păstreze dreapta credință și să fie, asemenea Sfinte Mucenițe, mărturisitori dinamici ai Mântuitorului, având nădejdea că o credință autentică, reflectată în modul nostru de viață, și o dragoste adevărată față de Dumnezeu pot surpa eresurile, aducând chiar și pe cei rătăciți pe calea cea bună, pe calea veșniciei alături de Domnul nostru Iisus Hristos.

Biserica „Sfânta Muceniță Lucia din Roma” a fost târnosită în data de 19 mai a acestui an de către IPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu IPS Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, și PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Ctitorul acestui sfânt locaș este domnul Gheorghe Cahniță, inginer silvic. Biserica a fost construită din lemn, fiind împodobită cu pictură de către pictorii: Dragoș Cahniță, Alexandra Cahniță și Simona Lazăr, sub îndrumarea artistului plastic Ion Sulea Gorj.

Complexul Arcidava de la Vărădia este cunoscut prin faptul că Episcopia Caransebeșului, prin Departamentul de tineret, desfășoară aici Tabăra de creație „Credință și artă pentru toți”.

Data: 6 iulie 2018 • Vizualizări: 505