Sfântul Arhidiacon Ștefan sărbătorit la Iaz

Sfântul Arhidiacon Ștefan sărbătorit la Iaz

Album foto
În a treia zi de sărbătoare a Praznicului Naşterii Domnului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Iaz
Autor: Serviciul Prezidial
În a treia zi de sărbătoare a Praznicului Naşterii Domnului, când biserica noastră îl cinstește pe Sfântul întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Iaz, Protopopiatul Caransebeș. Credincioșii veniți în număr mare încă de la orele dimineții au participat la Sfânta Liturghie, săvârșită de ierarh, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Foarte mulți dintre credincioșii prezenți la sfânta slujbă, îmbrăcați în haine populare specifice Văii Bistrei, s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

Pentru frumoasa activitate pastoral-misionară, precum și administrativ-gospodărească, părintele paroh Adrian Ciprian Chereș a fost hirotesit în cadrul Sfintei Liturghii iconom stavrofor. Alături de credincioși au fost prezente și autorități locale la sărbătorea Parohiei Iaz. De asemenea chiriarhul le-a oferit acte de cinstire tuturor celor care s-au implicat în lucrările de înfrumusețare și amenajare a sfântului locaș. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Încheiem aici la Iaz șirul slujirilor arhierești din anul misiunii parohiei și mănăstirii azi. Am apreciat astăzi foarte mult unitatea de credință din această parohie și mai ales că părintele paroh Adrian are o activitate foarte importantă pe latura învățătorească. Foarte mulți fii duhovnicești are părintele paroh, nu numai din această parohie, ci și din alte parohii și alte orașe, credincioși care vin cu bucurie la Iaz ca să se liniștească și să primească cuvânt de folos, dar și dezlegare de păcate”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Parohia Iaz este prima comunitate de credincioşi ortodocşi de pe Valea Bistrei, plecând dinspre Caransebeş spre Oţelul Roşu, constituind una dintre cele mai mici comunităţi din această zonă, formată fiind din 112 familii cu 324 credincioşi. Biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost construită între anii 1790-1800 în stil baroc provincial.


Data: 28 decembrie 2015 • Vizualizări: 676