Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul sărbătorit la Moldova Nouă

Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul sărbătorit la Moldova Nouă
Marți, 26 noiembrie, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârşit Sfânta Liturghie la demisolul bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Moldova Nouă
Autor: Serviciul Prezidial
Marți, 26 noiembrie, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie la demisolul bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Moldova Nouă. La slujbă, alături de un număr însemnat de credincioşi, au participat preşcolari şi elevi de la Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” din localitate.

Ierarhul, în cuvântul său a amintit: „Avem în cadrul liceului din Moldova Nouă o Capelă cu hramul Sfântul Stelian Paflagonul, de aceea am socotit să venim astăzi aici, să slujim Sfânta Liturghie și tot astăzi să oficiem Acatistul Sfântului Stelian Paflagonul, după care să susținem în fața tinerilor o conferință despre problemele tinerilor din ziua de astăzi și provocările acestora în societatea postmodernă. Ne-am bucurat și de prezența multor credincioși la Sfânta Liturghie, deși este o zi de peste săptămână, însă avem deja o tradiție ca la sărbătoarea Sfântului Stelian Paflagonul sau la a Sfintei Mare Muceniță Varvara, care este ocrotitoarea minerilor, să venim aici la Moldova Nouă. Avem și aici mineri care s-au trudit în minele de pe Clisura Dunării, de aceea Sfânta Varvara este cinstită în toate orașele din Episcopia Caransebeșului, pentru că avem foarte multe orașe miniere. Anul acesta am ales însă, să fim la hramul Capelei de la Liceul din Moldova Nouă cu ocazia Sfântului Stelian Paflagonul”.

Părintele protopop Bogoliub Martinovici a subliniat unitatea dintre copiii și preoții bisericii de pe Clisura Dunării: „Parohia Moldova Nouă este o parohie dinamică, cu oameni credincioși și de altfel cu mulți copii care au o legătură strânsă cu preoții atât la școală, cât și la slujbele care se oficiază la Sfânta Biserică, dar mai ales la Capela din incinta școlii”.

Fiind și de această dată alături de copiii acestei parohii, părintele Mihai Ciucur, inspector pentru activitățile cu tinerii, a precizat: „Ne bucurăm că am fost în mijlocul a multor copii și tineri, iar Centrul de tineret, născut în urma proiectului Tineri în Biserică, pe care l-am derulat în urmă cu un an de zile în acest oraș, a dat mulți tineri și copii care sunt în biserică. Astăzi ne-au dovedit cu toții acest lucru, pentru că nu doar au fost în Sfânta Biserică, ci mai mult decăt atât au participat într-un mod cât se poate de activ, împărtășindu-se cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. De altfel acesta este finalul sau obiectivul tuturor demersurilor pe care noi, ca biserică le facem cu acești copii și tineri. În acest fel, ne ostenim ca să-i chemăm la Sfânta Împărtășanie, așa cum astăzi ne-am bucurat să-i avem în număr mare la potir”. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de gupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului.


Data: 27 noiembrie 2013 • Vizualizări: 673