Sfântul Dionisie Exiguul cinstit la Bucova

Sfântul Dionisie Exiguul cinstit la Bucova

Album foto
Schitul Bucova din județul Caraș-Severin și-a cinstit ocrotitorul
Autor: Serviciul Prezidial
În fiecare an la 01 septembrie biserica noastră îl sărbătorește pe Sfântul Dionisie Exiguul pe care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat la data de 27 octombrie 2008. Pentru Schitul Bucova din județul Caraș-Severin această zi este una deosebită deoarece așezământul monahal este pus sub ocrotirea acestui sfânt, considerat părintele erei creştine şi al dreptului bisericesc. Fiind în această zi și începutul anului bisericesc, precum și ziua hramului, viețuitorii și închinătorii schitului s-au rugat împreună la Sfânta Liturghie oficiată din încredințarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, de părintele protopop Liviu Drăgan, alături un sobor de preoți și diaconi. Sfânta slujbă a fost săvârșită în Altarul de vară al aşezământului monahal.

La slujbă au participat autorităţi locale, precum şi numeroşi credincioşi şi credincioase din localitatea Bucova şi de pe frumoasa Vale a Bistrei, aşezământul monahal reprezentând pentru credincioşii din această zonă un loc de rugăciune şi de mângâiere sufletească.

La final părintele protopop a evidențiat în cuvântul de învățătură viața Sfântului Dionisie, îndemnând credincioșii să sporească în virtuțile pe care acest sfânt le-a cultivat. A fost săvârşită de asemenea și o slujbă de pomenire pentru ctitorii aşezământului trecuţi la Domnul. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeşului.

Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, cel Mic sau Smerit, s-a născut în Scythia Minor între anii 460 şi 470 şi a murit în Italia, la Vivarium, pe la 545-550. S-a format în şcolile şi mănăstirile din Dobrogea, a intrat de tânăr în mănăstire şi a ajuns în Orient pentru a cunoaşte mediul monahal din aceste părţi. El a atras atenţia multor cercetători, care l-au numit erudit daco-roman, sau Dionisie Romanul, o podoabă a Bisericii noastre strămoşeşti, totodată fiind

Situat într-un cadru natural deosebit, Schitul Sfântul Dionisie Exiguul din Bucova a fost înfiinţat la data de 01 octombrie 2009, fiind primul aşezământ monahal din Patriarhia Română închinat Sfântului Dionisie Exiguul. Acesta a fost ctitorit de către familia Ghiorghioni în memoria şi veşnica pomenire a fiului său, Dionisie Claudiu Ghiorghioni, trecut prematur în lumea drepţilor. Schitul cuprinde biserica, construită în stil moldovenesc şi târnosită la data de 01 septembrie 2010 de către Preasfinţitul Părinte Lucian, precum şi un corp de chilii și un Altar de vară.

Data: 2 septembrie 2016 • Vizualizări: 761