Sfântul Ierarh Nifon cinstit la Târgovişte

Sfântul Ierarh Nifon cinstit la Târgovişte
La Târgovişte, în faţa Catedralei Arhiepiscopale şi Mitropolitane, a avut loc luni, 11 august 2014, sărbătorirea Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, în prezenţa şi sub coordonarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, la care au participat circa 20.000 de credincioşi
Autor: www.basilica.ro
Evenimentul spiritual şi cultural, care a marcat cinci ani de la aducerea şi aşezarea, pentru totdeauna, a moaştelor Sf. Ier. Nifon, în Catedrala din Târgovişte, a debutat dis de dimineaţă odată cu scoaterea raclei cu moaştele sfântului în faţa lăcaşului de cult şi cu oficierea Slujbei Utreniei. Pelerinii au început să sosească, încă de la primele ore ale dimineţii, din toate colţurile eparhiei, din eparhiile învecinate şi din ţară. Momentul cel mai important al celebrărilor a fost constituit de săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înalţi clerici din ţară şi din străinătate, preoţi şi diaconi. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium special amenajat în apropierea catedralei.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a transmis cu acest prilej un mesaj Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, clericilor şi credincioşilor participanţi la eveniment, din care redăm un fragment: “Chipul înţelept, blând şi luminos al Sfântului Ierarh Nifon este viu şi pilduitor mai ales în sufletele credincioşilor din Arhiepiscopia Târgoviştei, care în fiecare an la 11 august, dar şi în tot timpul anului, cu multă evlavie şi cu încredere în milostivirea lui Dumnezeu şi în iubirea mijlocitoare a marelui Ierarh, vin să se închine la binecuvântatele sale moaşte. Pentru misiunea Bisericii, aportul eruditului Ierarh a fost unul bogat şi variat, deoarece, urmare îndemnului său stăruitor, a fost utilizat tiparul, cel mai nou mijloc de comunicare socială al timpului, pentru cunoaşterea mai rapidă şi extinsă a credinţei şi vieţii liturgice ortodoxe”.

Înaltpreasfinţia Sa evidenţiat în cuvântul său de învăţătură “trăsăturile definitorii ale Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, personalitate sfântă, simbol al înnoirii vieţii noastre bisericeşti şi primul sfânt ridicat la cinstea sfintelor altare de pe teritoriul ţării noastre. Semn puternic al bunăvoinţei lui Dumnezeu pentru locuitorii de pe aceste binecuvântate plaiuri, pildă de aleasă sfinţenie, personalitate culturală şi duhovnicească de seamă a Ortodoxiei universale şi româneşti şi marele înnoitor al vieţii noastre bisericeşti de la începutul secolului al XVI-lea, Sf. Ier. Nifon ne oferă o impresionantă pildă de încredere în Dumnezeu, de verticalitate morală și misionar-pastorală şi de hotărâre statornică de a sluji lui Dumnezeu şi sfânta Sa Biserică”.

Păstor iscusit şi grabnic ajutător al poporului lui Dumnezeu, Sf. Ier. Nifon a sprijinit folosirea cărţii, a tiparului, în promovarea valorilor Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos, pentru ca roadă îmbelşugată să aducă, în sufletele contemporanilor săi, cuvântul mântuirii, să schimbe mentalităţi, să îndrepte comportamente şi să dea mărturie lumii de frumuseţea trăirii duhovniceşti ortodoxe. Strălucitoarea şi neapusa lumină a Ortodoxiei a risipit, prin lucrarea Sfântului Ierarh, îndoiala necesităţii utilizării celor mai noi mijloace de comunicare ale timpului său, astfel că, datorită lui, Ieromonahul Macarie a tipărit la Târgovişte, în anul 1508, prima carte de pe teritoriul patriei noastre şi primul Liturghier ortodox din lume, operă tipografică continuată apoi, cu Octoihul (1510) şi Tetraevangheliarul (1512). Toate acestea au fost aniversate, în chip solemn, în anii ce au trecut (2008, 2010, 2012), de către Eparhia Târgoviştei.

La finalul cuvântului său, Înaltpreasfinţia Sa a lansat volumul intitulat Sfinţii Brâncoveni-martiri ai credinţei şi ai neamului românesc, broşura misionară intitulată Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi o Carte de rugăciuni, toate tipărite la editura eparhială, reprezentând adevărate ocazii de a omagia gloria spirituală şi culturală a primului centru tipografic existent pe teritoriul ţării noastre, aici, la Târgovişte.

De asemenea, Înaltul Ierarh a oferit Diploma de Excelenţă Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti la 15 elevi dâmboviţeni care au obţinut premii la Concursurile şi Olimpiadele din timpul anului şcolar, în diferite domenii de studiu. La eveniment au participat autorităţi centrale şi locale, judeţene şi municipale, dar şi personalităţi ale vieţii noastre publice. Închinarea pelerinilor la racla cu sfintele moaşte va continua pe tot cursul zilei, până seara târziu.

Data: 11 august 2014 • Vizualizări: 774