Sfântul Ilie prăznuit în Episcopia Caransebeşului

Sfântul Ilie prăznuit în Episcopia Caransebeşului
La sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul mai multe lăcaşuri de cult din Episcopia Caransebeşului îşi serbează hramul
Autor: Serviciul Prezidial
La sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul mai multe lăcaşuri de cult din Episcopia Caransebeşului îşi serbează hramul. Manifestările vor debuta prin sfinţirea unei frumoase troiţe de lemn, închinată Sfinţilor Martiri Brâncoveni, în curtea Mănăstirii „Sf. Ilie de la Izvor”, Bocşa Vasiova, sâmbătă, 19 iulie, cu începere de la orele 18.30. Un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, avându-l ca protos pe Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei va oficia apoi slujba Vecerniei cu Litie în altarul de vară al mănăstirii. Spre bucuria credincioşilor care an de an îşi îndreaptă paşii într-un număr tot mai mare spre acest aşezământ, anul acesta vor fi aduse spre închinare, de la Craiova, moaştele Sfântului Ierarh Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei, care vor fi aşezate în curtea mănăstirii toată noaptea. Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, în ziua hramului, duminică, 20 iulie, Sfânta Liturghie va fi oficiată la Mănăstirea Vasiova de către Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, înconjurat de un mare sobor de preoţi şi diaconi.

În această zi de sărbătoare şi Catedrala episcopală din Caransebeş îşi va serba cel de-al doilea hram. Duminică, 20 iulie, la ceasurile dimineţii, un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi vor porni în procesiune de la reşedinţa episcopală spre noua catedrală, purtând şi racla cu moaştele Sfântului Ierarh Ioan cel Milostiv. În sfântul locaş, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului şi cu Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, având alături preoţi şi diaconi de la toate bisericile din Caransebeş, vor sluji Dumnezeiasca Liturghie. Sunt aşteptaţi credincioşi din întreg cuprinsul eparhiei şi mai ales de la parohiile caransebeşene.

„Din anul 2011 s-a inaugurat obiceiul de a sărbători în mod festiv pe Sf. Proroc Ilie, al doilea hram al catedralei noi şi tot de atunci s-a întemeiat şi obiceiul de a aduce cu această ocazie în Episcopia Caransebeșului şi moaşte de sfinţi pentru închinarea credincioşilor. Anul acesta prin lucrarea lui Dumnezeu, vor fi aduse la Catedrala episcopală dar şi la mănăstirea Sf. Ilie de la Izvor din Bocşa, moaştele unui mare şi mult cinstit sfânt, Ioan cel Milostiv, patriarhul Alexandriei, un ierarh sărbătorit la 12 noiembrie. Moaştele lui vor fi aduse de la Craiova prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, mitropolitul Olteniei. Cu drag îi aşteptăm pe toţi credincioşii care doresc să se împărtăşească din binecuvântarea lui Dumnezeu venită prin săvârşirea sfintelor slujbe şi prin mijlocirile Sf. Proroc Ilie şi ale Sf. Ioan cel Milostiv”, a precizat părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul va fi serbat festiv şi la aşezămintele monahale, aflate pe cei doi munţi ce străjuiesc Banatul Montan. La Schitul de pe Muntele Mic, Sfânta Liturghie va fi oficiată, din încredinţarea Chiriarhului, de către părintele consilier Alin Câmpean, împreună cu un sobor de preoţi din satele de pe Valea Sebeşului. Un frumos pelerinaj se va organiza şi la Schitul de pe Muntele Semenic, unde părintele inspector Călin Ianchiş, împreună cu un sobor de preoţi din zona Reşiţei, va sluji Sfânta Liturghie. În ambele lăcaşuri monahale, la primele ore ale dimineţii se va oficia Sfinţirea apei şi Taina Sfântului Maslu.

Şi alte biserici din cuprinsul Episcopiei Caransebeşului, ocrotite de Sfântul Proroc Ilie, îşi vor serba cu acest prilej hramul. Vor fi în straie de sărbătoare preoţii şi credincioşii din Parohiile Băuţarul Inferior, Băuţarul Superior, Bucoşniţa, Marga şi Valea Timişului din Protopopiatul Caransebeş, Oraviţa Română şi Doman din Protopopiatul Reşiţa, Bogâltin, Luncaviţa, Pătaş şi Pârvova din Protopopiatul Băile Herculane, precum şi cei din Coronini şi Milcoveni din Protopopiatul Moldova Nouă.

Data: 16 iulie 2014 • Vizualizări: 1093