Sfântul Mare Mucenic Dimitrie prăznuit în Eparhia Caransebeşului

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie prăznuit în Eparhia Caransebeşului

Album foto
Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Teregova cu prilejul sărbătoririi hramului bisericii parohiale
Autor: Serviciul Prezidial
La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Teregova, Protopopiatul Caransebeş. Cu acest prilej, chiriarhul a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir”.

„Dumnezeu a binecuvântat această întâlnire a noastră duhovnicească de rugăciune şi de comuniune euharistică. Biserica din Teregova ne reprezintă, este o biserică pe care o putem numi catedrală, pentru frumuseţea ei, arhitectura ei şi pentru rolul pe care l-a avut aici pe acest culoar binecuvântat Timiş-Cerna. O biserică în care dumneavoastră, moşii şi strămoşii dumneavoastră s-au rugat şi au primit putere de sus, devenind purtători de biruinţă asemeni martirilor, mărturisitorilor şi mucenicilor, pe care Biserica noastră i-a aşezat la loc de cinste în sinaxarul Bisericii şi în slujbele Bisericii. Aici la Teregova avem un loc binecuvântat de Dumnezeu, un loc în care dumneavoastră continuaţi şi înnoiţi tradiţia frumoasă a celor care, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, au ridicat această biserică. Să nu uităm că părinţii şi bunicii dumneavostră, pe aceste meleaguri, L-au mărturisit pe Mântuitorul Iisus Hristos, s-au refugiat în munte, s-au rugat şi au luptat pentru credinţa în Hristos şi pentru o ţară liberă şi creştină, fără un regim totalitar, ateu şi comunist. Aici la Teregova, la Domaşnea, în Munţii Banatului, în jurul nostru, au fost oameni care au luat pildă de la cei pe care noi îi cinstim astăzi martirii şi mucenicii care s-au jertfit pentru Hristos”, a arătat Preasfinţitul Lucian în cuvântul adresat celor prezenţi.

La Sfânta Liturghie au participat autorităţi centrale, judeţene şi locale alături de un număr însemnat de credincioşi. În cadrul slujbei pr. paroh Simion Bica şi pr. slujitor Ioan Smultea au fost hirotesiţi iconomi stavrofori. De asemena, primarul comunei Teregova i-a conferit ierarhului titlul de cetăţean de onoare al comunei. După slujbă, chiriarhul a participat la zilele şcolii teregovene. Parohia Teregova este o parohie de frunte a Episcopiei Caransebeşului şi s-a remarcat în anii 50’ ca un centru al luptei şi rezistenţei anticomuniste din Munţii Banatului.

Hramul Schitului Nicolinţ

La prăznuirea Sfântului Marelui Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, şi Schitul Nicolinţ din Eparhia Caransebeşului şi-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un impresionant sobor de preoţi condus de către pr. protopop Ion Văran. La sărbătoarea mănăstirii au luat parte autorităţi locale, precum şi numeroşi credincioşi şi credincioase din localitate şi împrejurimi. Potrivit tradiţiei bănăţene, la finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiată o slujbă de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra credincioşilor, prin binecuvântarea colacului şi a prinoaselor.

Schitul Nicolinţ a fost amenajat în fostul pichet grăniceresc de la frontiera cu Serbia, în anul 2003, la iniţiativa protopopului Ion Văran, devenind astfel, pentru credincioşii din zonă, un reper duhovnicesc în care se liniştesc în duminici şi sărbători, dar şi în zilele de peste săptămână. La data de 30 octombrie 2009, paraclisul aşezământului monahal a fost târnosit de către Întâistătătorul Eparhiei, Preasfinţitul Lucian, iar la data de 24 septembrie 2010, după o perioadă de jertfă şi trudă, pictura paraclisului a fost finalizată şi sfinţită. Slujba de sfinţire a fost oficiată în cadrul slujbei Vecerniei, oficiată de către chiriarhul locului, fiind înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În prezent obştea monahală numără trei vieţuitori şi este condusă de către protosinghelul Ilie Pentoiu.


Data: 26 octombrie 2012 • Vizualizări: 1023