Sfântul Mare Mucenic Dimitrie prăznuit în Episcopia Caransebeșului

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie prăznuit în Episcopia Caransebeșului

Album foto
Joi, 26 octombrie, la praznicul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Parohia Cartierului Nord-Cazărmii din Caransebeș și-a cinstit ocrotitorul
Autor: Serviciul Prezidial
În ajunul sărbătorii Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Teregova. Cu acest prilej, chiriarhul a sfințit un monument închinat partizanilor bănățeni, după care a săvârșit slujba vecerniei unită cu litia în biserica ocrotită de Sf. Dimitrie.

În ziua praznicului Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, un număr mare de credincioși din cartierul Nord-Cazărmii au participat la hramul bisericii lor, bucurându-se de prezența, în mijlocul lor, a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”.

La orele dimineții, Preasfinţitul Lucian a sfințit trei cruci care vor fi așezate pe biserică și icoana mozaic, care reprezintă pe ocrotitorul bisericii, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, icoană situată pe frontispiciul lăcașului de cult. De asemenea, au fost sfințite și 2 policandre. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Petru Vitan, pe seama Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele paroh Laurențiu Iacob.

„La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, am slujit Sfânta Liturghie în Cetatea Caransebeșului la biserica închinată acestui sfânt pentru că avem aici o biserică încă nefinalizată, o biserică care se construiește. S-au sfințit crucile care se vor amplasa pe acoperișul acestei biserici, s-a binecuvântat icoana hramului de pe frontispiciul bisericii și policandrele care vor împodobi lăcașul de cult. Ne-am bucurat să fim alături de acești minunați credincioși alături de părintele Laurențiu Iacob, un preot foarte harnic și dinamic, și ne-am bucurat să avem astăzi, de ziua hramului, foarte mulți credincioși, și tineri, și copii, la Sfântul Potir. Aseară ne-am bucurat la slujba vecerniei și a litiei la Parohia Teregova, pentru că și acolo este hramul bisericii. După ce am sfințit un monument amplasat chiar în centrul comunei, închinat partizanilor și tuturor luptătorilor în Rezistența anticomunistă ne-am deplasat într-o scurtă procesiune spre biserica din Teregova, unde am oficiat vecernia și litia Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Iată cum Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este cinstit atât de preoții, cât și de credincioșii din Eparhia Caransebeșului, deoarece și în acest colt de țară avem multe biserici închinate Sfântului Dimitrie, biserici de mir, biserici importante și de referință, dar și un schit, aflat chiar la granița de vest a Eparhiei noastre spre Serbia, și anume Schitul Nicolinț. Și acolo, un sobor de preoți împreună cu obștea monahală de la acest schit au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, fiind prezenți mulți credincioși care iubesc schiturile și mănăstirile din Eparhia noastră. Îi mulțumim Domnului pentru această binecuvântare și îl rugăm pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie să fie mijlocitor și pururea rugător pentru noi și pentru mântuirea sufletelor noastre înaintea tronului Preasfintei Treimi. Felicităm astăzi, de ziua Sfântului Dimitrie, pe toți cei care își serbează ziua onomastică. La mulți, fericiți și binecuvântați ani tuturor celor care poartă numele acestui mare Mucenic al lui Hristos, Dimitrie, Izvorâtorul de Mir!”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Credincioșii care s-au reunit în sărbătoare spre a-l prăznui pe Sfântul Mare Mucenic au venit din întreg municipiul Caransebeș, un număr mare împărtășindu-se, la timpul potrivit, cu Trupul și Sângele Domnului. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului.

Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Caransebeş se află în construcţie şi deserveşte credincioşii caransebeşeni din cartierul Nord-Cazărmii.

Și la Schitul Nicolinț din județul Caraș-Severin credincioșii au venit cu bucurie pentru a participa la Sfânta Liturghie cu ocazia hramului. Din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, sfânta slujbă a fost săvârșită de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de studenți teologi din Caransebeș.Data: 27 octombrie 2017 • Vizualizări: 1351