Sfântul Proroc Ilie cinstit în mod deosebit în Episcopia Caransebeșului

Sfântul Proroc Ilie cinstit în mod deosebit în Episcopia Caransebeșului

Album foto
La sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul mai multe locașuri de cult din Episcopia Caransebeșului și-au sărbătorit ocrotitorul
Autor: Serviciul Prezidial
La sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul mai multe locașuri de cult din Episcopia Caransebeșului și-au sărbătorit ocrotitorul. Cu acest prilej, încă din ajunul Praznicului, la Mănăstirea „Sfântul Ilie de la Izvor” – Bocşa Vasiova din județul Caraș-Severin a fost oficiată slujba Vecerniei şi a Litiei de către IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei înconjurat de un sobor de ierarhi, din care au făcut parte PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, PS Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria şi PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, precum şi un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Sfintele slujbe s-au oficiat în altarul de vară al așezământului monahal, la acestea participând un număr impresionant de credincioşi din întreg Banatul.

De asemenea, în curtea mănăstirii, ierarhii au sfinţit o troiţă care poartă icoana Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Credincioşii prezenţi au avut bucuria să se închine la mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei, adusă din Arhiepiscopia Craiovei. În ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi în prezenţa unui număr impresionant de credincioşi.

Totodată, Catedrala episcopală din Caransebeş, la sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, şi-a prăznuit cel de-al doilea hram. Sărbătoarea a debutat la orele dimineţii cu o procesiune de la reşedinţa episcopală la noua catedrală, fiind purtate racla şi icoana Sfântului Ierarh Ioan cel Milostiv. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului şi cu Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi de la toate bisericile din Caransebeş.

„Mulțumim în mod deosebit Preasfințitului Părinte Lucian, care nu numai că ne-a invitat să participăm la hramul acestei sfinte catedrale, ci a cerut să aducem împreună cu noi mâna dreaptă a Sf. Ioan cel Milostiv, odor sfânt ce se păstrează cu multă credință în orașul Craiova”, a subliniat Înaltpreasfinţitul Irineu.

La Sfânta Liturghie au participat autorităţi centrale judeţene şi locale, precum şi numeroși credincioşi. Pe tot parcursul slujbei, cei prezenţi s-au închinat moaştelor Sfântului Ierarh cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei.

„Foarte mulți credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine și au venit la cel de-al doilea hram al catedralei noastre episcopale pentru că Sfântul Ilie se află la loc de cinste în evlavia credincioșilor bănățeni, fiind ocrotitorul Banatului, înainte ca Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș să fie trecut în rândul sfinților. Ne-am bucurat pentru că în acest an sărbătoarea Sf. Proroc Ilie a coincis cu ziua de duminică și am avut prilejul să ne împărtășim de o îndoită sărbătoare, pe de o parte praznicul Sf. Ilie Tesviteanul, iar pe de altă parte Învierea Domnului”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului.

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a fost sărbătorit festiv şi la aşezămintele monahale, aflate pe cei doi munţi ce străjuiesc Banatul Montan, Muntele Mic şi Muntele Semenic.
Data: 20 iulie 2014 • Vizualizări: 1457