Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul cinstit în Episcopia Caransebeșului

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul cinstit în Episcopia Caransebeșului
Mai multe mănăstiri, schituri și locașuri bisericești din Episcopia Caransebeșului își vor sărbători hramul cu prilejul cinstirii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul
Autor: Serviciul Prezidial
În ajunul sărbătorii, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, va fi prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Vasiova, unde va săvârși slujba Vecerniei cu Litie, iar sâmbătă, 20 iulie, ierarhul, se va afla în mijlocul credincioșilor noii catedrale episcopale din Caransebeș, unde va oficia Sfânta Liturghie.

Catedrala Episcopală din Caransebeş, locaş bisericesc reprezentativ pentru Banatul de munte, a primit la data de 12 septembrie 2010, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, un al doilea hram, ocrotitorul acesteia devenind Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Această prăznuire s-a adăugat hramului tradiţional „Învierea Domnului”. Numeroși credincioși și credincioase din orașul de pe Timiș și Sebeș, dar și din împrejurimi, sunt așteptați în ziua pomenirii și cinstirii Sfântului Proroc Ilie Tesvitesnul să participe la Sfânta Liturghie solemnă oficiată de către Întâistătătorul Eparhiei Caransebeșului, Preasfințitul Lucian, înconjurat de un impresionant sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice vor fi date de Corul Catedralei mitropolitane din Timișoara condus de pr. Dan Dragomir.

De asemenea, din încredințarea chiriarhului, protos. Casian Rușeț, secretarul Episcopiei Caransebeșului, alături de numeroși preoți din localitatea cărășeană Bocșa, va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Vasiova în altarul de vară situat în incinta așezământului monahal. Ca în fiecare an, sunt așteptați sute de credincioși și pelerini din localităţile învecinate şi de la distanţe mai mari, pentru a participa la hramul Mănăstirii Vasiova. Pr. Alin Vasile Câmpean, consilierul Sectorului Administrativ-Bisericesc al Episcopiei Caransebeșului, se va afla în mijlocul obștii monahale de la Schitul Semenic, iar pr. Gabriel Gozman, consilierul Sectorului Social-Misionar, va oficia Sfânta Liturghie la Schitul Muntele Mic.

Până la data de 28 februarie 1950, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş şi l-a declarat ocrotitor al Banatului, în Banat era socotit ca ocrotitor Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. În acest context, multe din mănăstirile, schiturile și locașurile bisericești de tradiţie din Banat au ca ocrotitor pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.

Data: 18 iulie 2013 • Vizualizări: 1726