Sfârşit de vacanță la Centrul de tineret „Timotheos“ din Bozovici

Sfârşit de vacanță la Centrul de tineret „Timotheos“ din Bozovici

Album foto
Joi, 11 septembrie, membrii Centrului de Tineret „Timotheos” din Bozovici, s-au deplasat într-o excursie tematică în judeţul Mehedinţi
Autor: Serviciul Social-Misionar
Joi, 11 septembrie, membrii Centrului de Tineret „Timotheos” din Bozovici, alături de coordonatorul acestuia, părintele prof. Petrică Zamela, s-au deplasat într-o excursie tematică în judeţul Mehedinţi. Au fost vizitate mai multe obiective religioase şi culturale, precum: Mănăstirea Sfânta Ana, Mănăstirea Mraconia, Muzeul de la Porţile de Fier, oraşul Drobeta Turnu Severin şi câteva edificii culturale şi religioase ale municipiului dunărean, excursia încheindu-se cu o croazieră pe Dunăre.

Obiectivul excursiei a fost unul recreativ şi în aceeaşi măsură educativ, tinerii păşind cu sfială pe urmele înaintaşilor noştri, a Sfântului Nicodim de la Tismana, ctitor de viaţă bisericească şi monahală în aceste părţi, a protopopului Iosif Coriolan Buracu, almăjan şi creator de viaţă culturală şi naţională în municipiul Drobeta Turnu Severin, dar mai ales pe urmele pelerinilor almăjeni care au făcut cărări duhovniceşti la mănăstirile mehedinţene, odinioară aparţinând Banatului.

„La Mănăstirea Mraconia, tinerii au ascultat o istorioară care prezintă întâmplarea cu un agă turc, pictat în pridvorul vechii mănăstiri, care fusese la origini un copil almăjan din Rudăria (Eftimie Murgu), răpit la o incursiune otomană în Valea Almăjului, dus la Constantinopol, crescut în legea islamică şi evoluând între timp în ierarhia militară otomană. După zeci de ani când se reîntoarce într-o expediţie militară în părţile natale, ar fi fost surprins de către camarazii săi, intrând în biserica mănăstirii Mraconia, pe care o păstra probabil încă vie în memoria sa din timpul copilăriei, atunci când coborând de pe pajiştile Munţilor Almăjului îşi adapă oile la malurile bătrânului Danubiu. Însă militarul otoman (la origini român almăjan) nu intrase aşa cum crezuseră camarazii de luptă şi pradă, ca să profaneze, să răpească şi apoi să incendieze biserica, ci ca să o salveze de la pieire şi să o înzestreze cu câteva pungi de galbeni. Gestul său a atras după sine cinstea de care se bucură orice ctitor de biserică sau mănăstire, aceea de a fi pictat în pronaosul sau în pridvorul bisericii”, a subliniat părintele Petrică Zamela.

Ziua s-a încheiat cu câteva ore de recreere cu iahtul pe valurile Dunării şi în parcul pentru copii din Orşova. La întoarcere spre casă, până în Valea Almăjului, cel mai mic membru al centrului, Cristian Brebu, în vârstă de 6 ani, a încântat auzul tuturor cu vocea îngerească, recitând psalmi şi rugăciuni, ceea ce a făcut ca atmosfera sfârşitului de zi şi de vacanță de vară, să fie una profund spirituală.

Data: 12 septembrie 2014 • Vizualizări: 940