Sfinții Împărați Constantin și Elena cinstiți în Caransebeș

Sfinții Împărați Constantin și Elena cinstiți în Caransebeș

Album foto
Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a oficiat, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie în incinta Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș
Autor: Serviciul Cotidian
Luni, 20 mai, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a oficiat, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie în incinta Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, în vecinătatea paraclisului episcopal cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

Sărbătoarea a început la orele dimineții, când ierarhul caransebeșean împreună cu soborul de preoți slujitori, cu elevii și studenții teologi, alături de numeroși credincioși din localitate, au plecat în procesiune, purtând icoane și sfânta cruce, de la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, până la bisericuța de lemn amplasată în incinta Seminarului Teologic din orașul de pe Timiș și Sebeș.

„În ajunul sărbătorii Sfințiilor Împărați Constantin și Elena, am poposit duhovniceșete la biserica cu hramul sfinților împărați din Caransebeș, paraclis episcopal, biserică aflată la dispoziția elevilor seminariști și a preoților profesori care se ostenesc în această instituție de învățământ. Ne-am bucurat de prezența multor credincioși, chiar dacă nu este sărbătoare, dar am anticipat cu o zi, o înainte prăznuire a Sfinților Împărați, pentru clerul și credincioșii episcopiei noastre, în mod special pentru cei de Caransebeș. Ne-am bucurat pentru că de dimineață am venit în procesiune la catedrala noastră episcopală, elevii seminariști având în mâini icoane și cruci și astfel, am ajuns la această frumoasă bisericuță de lemn închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena. Îi felicităm pe toți cei care poartă numele Sfinților Împărați Constantin și Elena și de asemenea, se cuvine să îi felicităm pe toți profesorii, ostenitorii și elevii Seminarului Teologic, pentru că această biserică-paraclis este și laborator de liturgică pentru ccei care vor deveni slujitori ai altarelor”, a arătat Preasfințitul Lucian în cuvântul său.

La rândul său, pr. consilier Daniel Alic, sectorul cultural, a precizat: „Biserica cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena din Caransebeș a fost construită în anul 2000 ca și paraclis episcopal și a fost pus în grija sectorului de tineret al Episcopiei Caransebeșului. Din anul 2002 „biserica de lemn”, cum este denumită, a funcționat ca și parohie și a avut acest statut pâmă la 1 septembrie 2012, când ierarhul nostru, Preasfințitul Părinte Lucian, i-a redat destinația inițială și a fost pusă în slujba tinerilor elevi seminariști din Caransebeș”.

Sfânta Liturghie a fost oficiată într-un altar de vară ridicat în fața paraclisului episcopal, iar răspunsurile liturgice au fost date de elevii seminariști. La final, Corul Episcopiei Caransebeșului, format din slujitorii celor două catedrale din Caransebeș, a susținut un mic concert cu cântări din Paraclisul Sfinților Împărați Constantin și Elena. Toți credincioșii prezenți au primit anaforă, pliante și iconițe cu Sfinții Împărați din partea ierarhului caransebeșean.


Data: 20 mai 2013 • Vizualizări: 1458