Sfinții Trei Ierarhi, modele de educație creștină

Sfinții Trei Ierarhi, modele de educație creștină
La Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Bocșa s-a organizat duminică, 29 ianuarie, cea de-a II-a ediție a Simpozionului intitulat „Sfinții Trei Ierarhi, modele de educație creștină”
Autor: Gabriela Șerban
Duminică, 29 ianuarie, în preambulul zilei în care Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Trei Ierarhi, cei trei „luminători”, ocrotitori ai instituțiilor de învățământ teologic, Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa, dimpreună cu Centrul de Tineret „Sf. Stelian” Bocșa Română, au organizat la Biserica „Sf. Nicolae”, sub oblăduirea părintelui paroh Silviu Ferciug, cea de-a II-a ediție a Simpozionului intitulat „Sfinții Trei Ierarhi, modele de educație creștină”.

Cu atât mai important s-a dovedit evenimentul cu cât acesta s-a încadrat armonios în frumoasa sărbătoare a Zilelor Tineretului Ortodox, sărbătoare desfășurată în perioada 27 ianuarie – 5 februarie cu binecuvântarea Preasfințitului nostru ierarh, părintele Lucian.

Publicul numeros prezent, dar și tinerii însoțiți de dascălii îndrumători, au ascultat câteva expuneri susținute de pr. drd. Silviu Ferciug și prof. dr. Dorel Viorel Cherciu, iar copiii și tinerii, îndrumați de dna. prof. Gianina Mură au pregătit un recital menit a sublinia importanța zilei. Corul „Armonia” a fost cel care a înnobilat, ca întotdeauna, evenimentul.

În final, organizatorii au oferit Diplome de apreciere tuturor celor implicați în buna desfășurare a simpozionului, dar și tradiționalul Calendar „Biblioteca Orășenească Tata Oancea Bocșa, între misiune și pasiune”.

Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur sunt cei trei Ierarhi cinstiți în 30 ianuarie ca cei trei „luminători”, pentru că ei au fost oameni aleși pe pământ și sfinți în Cer. Modelul educațional propus de Sfinții Trei Ierarhi este mereu actual deoarece aceștia insistă pe „cultivarea sufletului” neminimalizând cultivarea minții, doar că presupune o ierarhizare: mai întâi duhul, apoi trupul; mai întâi cultura spirituală, apoi cea intelectuală, deoarece, după Sf. Grigorie, cultura are rol purificator, care înalță și înnobilează, alimentează setea spirituală.

Sfinții Trei Ierarhi, fiind oameni cu o vastă cultură, au surprins, mai mult decât alți Părinți ai Bisericii, însemnătatea educației. „Artă a artelor și știință a științelor îmi pare a fi educarea omului, ființă care se manifestă în foarte multe și felurite moduri” spune Sf. Grigorie.

La Sf. Vasile Cel Mare ținta educației este „asemănarea cu Dumnezeu atât cât îi este omului cu putință. Asemănare nu fără cunoștință și nici cunoștință în afara învățăturilor”, ne îndeamnă Sf. Vasile cel Mare. Esența educației stă în cultivarea omului și este de neconceput în afara „lecțiilor duhovnicești” și a „grijii pentru suflet”. „Neglijându-i pe copiii nostrii și îngrijindu-ne mai mult de averile lor, le disprețuim sufletul, și aceasta este o faptă de o nesăbuință crasă” ne avertizează Sf. Ioan Gură de Aur.

Așadar, Sfinții Trei Ierarhi insistă pe „îngrijirea sufletului”, pe cultivarea sufletului ceea ce nu înseamnă că desconsideră însemnătatea cunoștințelor sau a științei de carte. Ci doar că se insistă pe idea că doar un om cu suflet cultivat poate diferenția lucrurile bune de cele rele, ceea ce e important de ceea ce e nesemnificativ, ceea ce e durabil de ceea ce e provizoriu, adevărata valoare de ceea ce e spoială.

Sfinții Ierarhi consideră că „un singur lucru trebuiește: să cultivăm sfințenia în om”, să cultivăm sufletul și mintea astfel încât să fie capabil să distingă răul de bine. Iar aceea sunt dascălii adevărați, care modelează și sufletele în credință, nu doar mințile. Cei care cultivă valorile creștine, virtuțiile sufletului și ale duhului.

Iată că, la Bocșa, în preziua cinstirii celor Trei Ierarhi, la Biserica sf. Nicolae, astfel de dascăli – modelatori de suflet și minte – și-au dat mâna și au oferit celor prezenți o lecție de cinstire nu doar a celor Trei Sfinți Ierarhi, dar și a acelor astfel de dascăli: preoți, profesori, învățători, părinți și bunici educatori ai celor șapte ani de acasă. Un eveniment de suflet pentru toate sufletele prezente.

Data: 31 ianuarie 2017 • Vizualizări: 1295