Simpozion închinat istoricului Constantin Daicoviciu

Simpozion închinat istoricului Constantin Daicoviciu
Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a participat joi, 7 martie 2013, la deschiderea oficială a „Simpozionului Internațional de Arheologie și Istorie – In Memoriam Constantini Daicovici”, care ajuns la ediția XXXIX-a
Autor: Serviciul Prezidial
Tema simpozionului de anul acesta este „Simboluri religioase-mărturii creştine, dovezi de credinţă din preistorie până în epoca contemporană”. Simpozionul este organizat în fiecare an de către Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin, iar anul acesta a avut loc în incinta Muzeului de Arheologie „Tibiscum–Jupa”.

Au fost prezenți istorici, cercetători, specialiști din Franța, Croația, Serbia, Kosovo, precum și de la centrele universitare cele mai importante din țara noastră: București, București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Drobeta-Turnu-Severin, Craiova, Alba-Iulia, Caransebeș, Reșița, Deva și Ploiești. De asemenea, au participat autorități centrale, județene, locale și conducerea Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Național din județul Caraș-Severin.

Prin numărul mare de participanţi şi prin valoarea comunicărilor, această manifestare este cea mai importantă reuniune ştiinţifică din partea de vest a ţării. În cadrul simpozionului au fost prezentate o serie de comunicări științifice din domeniul arheologiei și istoriei pentru perioada romană, atât de la noi din țară, cât și din străinătate.

În deschiderea lucrărilor a luat cuvântul și chiriarhul locului, Preasfințitul Lucian, care a susținut o prelegere despre „Sfinții Împărați Constantin și Elena – apostoli ai creștinătății și Edictul de la Milano din anul 313”. Totodată, a avut loc și o lansare de carte a profesorului Ioan Piso de la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj Napoca. Programul de susținere a comunicărilor în plen este împărțit în cinci părți, primele două secțiuni ale sesiunii de comunicări se vor desfășura în cadrul Muzeului de Arheologie „Tibiscum-Jupa”, urmând ca celelalte trei să aibe loc în sala de conferințe a cabanei „Bistra”' din stațiunea Muntele Mic. Simpozionul se va încheia sâmbătă, 9 martie.
Data: 7 martie 2013 • Vizualizări: 862