Simpozionul internațional „Misiune și propovăduire” la Caransebeș

Simpozionul internațional „Misiune și propovăduire” la Caransebeș

Album foto
Luni, 20 aprilie a avut loc deschiderea lucrărilor Simpozionului internațional „Misiune și propovăduire. 150 de ani de la întemeierea Episcopiei Caransebeșului”
Autor: Serviciul Prezidial
Manifestările prilejuite de sărbătorirea festivă a hramului noii catedrale „Învierea Domnului” din Caransebeș, începute cu săvârșirea Sfintei Liturghii solemne de către un sobor de ierarhi, preoți și diaconi în Duminica Tomii, au continuat luni, 20 aprilie, cu Simpozionul internațional „Misiune și propovăduire. 150 de ani de la întemeierea Episcopiei Caransebeșului”.

În deschiderea simpozionului, Corul Episcopiei Caransebeșului a susținut un recital de cântări pascale pentru acest eveniment. În continuare, după cuvântul de întâmpinare a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la cea de-a IX-a ediție a „Zilelor Credinței și Culturii” în Episcopia Caransebeșului.

Manifestarea a continuat cu un cuvânt al domnului Marcel Vela, primarul Municipiului Caransebeș, după care au urmat cuvinte de binecuvântare din partea ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului și PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei.

Simpozionul a cuprins comunicări științifice susținute de ierarhi, profesori şi cercetători, printre care menționăm pe PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei cu lucrarea „Discernământul sau dreapta socoteală la Părinții filocalici”, PS Visarion, Episcopul Tulcii – Hrană pentru suflet: cartea de rugăciuni a episcopului Veniamin Nistor-1942, PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului – Parohia între misiune și înveșnicire și PS Lucian, Episcopul Caransebeșului – 1865-anul întemeierii Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeșului.

„Ne-am bucurat de prezența ierarhilor, a părinților profesori, a cercetătorilor, a doamnelor și domnilor profesori, care timp de două zile susțin referate, comunicări în plen și ne aduc în atenție noi teme de teologie, dar și de istorie. Aceste teme se referă la anul omagial declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre, ca anul misiunii în parohie și mănăstire azi și anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii, iar ca temă locală avem aniversarea a 150 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeșului”, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.

În cadrul simpozionului au fost lansate și trei volume de carte: „Academia Teologică Ortodoxă Română Caransebeș”, autor Prot. dr. Vasile Petrica, „Lespezi și cruci de piatră din parohiile Eparhiei Caransebeșului”, autor Prof. univ. dr. Petru Bona, „Ortodoxie și luteranism în Transilvania între Revoluția pașoptistă și Marea Unire. Evoluție istorică și relații confesionale”, autor Mircea Gheorghe Abrudan. La final a fost vernisată expoziția foto-documentară Episcopia Caransebeșului la 150 de ani de existență.

A doua zi de simpozion la Caransebeș

Simpozionul Internațional „Credință și propovăduire” din Episcopia Caransebeșului a continuat marți, 21 aprilie, cu temele istorice, după ce luni, 20 aprilie, au fost dezbătute teme teologice. Lucrările s-au desfăşurat în Sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea” a Centrului eparhial şi în Sala „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeşului. În debutul manifestărilor Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului i-a acordat părintelui prof. univ. dr. Nicolae Chifăr de la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” clasa a II-a pentru clerici. De asemenea și domnului prof. univ. dr. Nicolae Bocșan, de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, i-a fost acordat Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” clasa a II-a pentru mireni.

În continuare au fost susţinute comunicări în plen de profesori de teologie, preoţi cu preocupări istoriografice, istorici din ţară şi străinătate, specialişti în domeniul istoriei Banatului şi profesori de discipline istorice, sistematice şi practice de la facultăţile de teologie din ţară. La lucrările pe secțiuni au participat toți preoții din cele patru protopopiate ale Episcopiei Caransebeșului.

„În cea de-a doua zi a Simpozionului s-au dezbătut temele istorice pe secțiuni, astfel încât secțiunea întâi a cuprins referate despre Episcopia Caransebeșului și secțiunea a doua lucrări de istorie bisericească din Banat. Ne-am bucurat și la aceste secțiuni de o prezență selectă și de comunicări extrem de interesante. Aș aminti pe profesorii de la Cluj, conduși de domnul profesor univ. dr. Nicolae Bocșan, istorici din Reșița, Timișoara și Caransebeș, precum și din alte localități ale Episcopiei noastre, dar și profesori de teologie cu preocupări de istorie. Ceea ce nădăjduim este ca preoții ce au participat la aceste secțiuni de istorie, să fie zidiți sufletește de frumosul trecut bisericesc din Banat și să poată duce pe mai departe frumoasa slujire a Bisericii în duhul pozitiv al înaintașilor”, a subliniat părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

Temele dezbătute în cadrul Simpozionul Internaţional „Misiune şi propovăduire. 150 de ani de la întemeierea Episcopiei Caransebeşului” se referă la acest an, declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii, iar ca temă locală, sărbătorirea a 150 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului. Simpozionul se înscrie în săptămăna de acţiuni religioase, culturale şi artistice sub genericul „Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin – Ediţia a IX-a”, organizată de către Episcopia Caransebeșului, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, Consiliului Județean Caraș-Severin, Primăriei Municipiului Caransebeș și a Casei de Cultură George Suru din Caransebeș.Data: 20 aprilie 2015 • Vizualizări: 1149