Simpozion internaţional de sculptură la Caransebeş

Simpozion internaţional de sculptură la Caransebeş
Marţi, 9 iulie , a avut loc vernisajul Simpozionului internaţional de Sculptură Monumentală, ediţia a XI desfăşurat la Caransebeş
Autor: Serviciul Cultural
Simpozionul a reunit anul acesta unsprezece sculptori din Chile, Slovenia, Turcia, Franţa, Israel, Germania, China, Bulgaria şi România care au sculptat la această ediţie în andezit, o roca foarte dură dar cu valenţe sculpturale multiple. Din partea Episcopiei Caransebeşului au participat la acest eveniment părinte Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc şi părinte Liviu Drăgan protopopul Caransebeşului.

Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeş, a precizat: „Cred că toți sculptorii care au fost aici au dorit să lase o parte din surâsul lui Brâncuși în Caransebeș, o parte din visele lor. Ei au sculptat în andezit, noi i-am ajutat și susținut, am sculptat în Timp pentru toate generațiile care vor veni după noi în acest loc binecuvântat de Dumnezeu. La anul, în interiorul acestui spațiu vom ridica și un muzeu de artă contemporană”.

Cele 11 lucrări realizate la ediția din acest an au, potrivit criticului Pavel Șușară, propria lor personalitate: „Privind la aceste sculpturi o să vedeți că avem un întreg discurs asupra Genezei. Pornind de la lucrarea artistului chinez, o sculptură organică, de coagulare a energiilor, și terminând cu văzduhul vibrant al artistului bulgar, cu celelalte arhitecturi create, avem tot ceea ce dă logică și coerență rațiunii noastre de a fi”.

Toți sculptorii prezenți în acest an la Caransebeş au fost premiați de primarul Marcel Vela şi de directorul Casei de Cultură „George Suru”, Ioan Cojocariu, cu diplome şi mici cadouri, nefiind însă uitaţi nici angajații municipalității care au reușit într-un timp extrem de scurt, de doar câteva zile, să amenajeze parcul tematic situat la intrarea în cartierul Valea Cenchii.

Data: 11 iulie 2013 • Vizualizări: 659