Simpozionul internaţional „Istorie şi multiculturalitate în Banat” - ediția a XIX-a

Simpozionul internaţional „Istorie şi multiculturalitate în Banat” - ediția a XIX-a

Album foto
În zilele de 11 şi 12 iulie, în oraşul Zrenianin din Serbia a avut loc cea de-a XIX-a ediţie a Simpozionului internaţional „Istorie şi multiculturalitate în Banat”
Autor: Serviciul Prezidial
În zilele de 11 şi 12 iulie, în oraşul Zrenianin din Serbia a avut loc cea de-a XIX-a ediţie a Simpozionului internaţional „Istorie şi multiculturalitate în Banat”. Organizatorii evenimentului au fost: Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa şi Societatea Română de Etnografie şi Folclor din Voivodina.

La deschiderea festivă, care a avut loc în Primăria oraşului Zrenianin, a participat Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului şi Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcop-Administrator al Episcopiei Dacia Felix, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat de la Belgrad, precum şi numeroşi cercetători din România, Serbia, Croaţia şi Muntenegru.

În cadrul simpozionului, ierarhul caransebeşan a oferit organizatorilor o hartă a Banatului istoric şi volume apărute la Caransebeş. „Acest simpozion este o punte culturală între Banatul românesc și Banatul sârbesc și foarte multe lucruri interesante se pot spune nu numai despre cultura și istoria Țării Banatului, ci și despre spiritualitatea și multiconfesionalismul din această zonă, știut fiind faptul că aici trăiesc și se roagă de secole, într-o armonie și dragoste frățească, mai multe etnii”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian.

„Despre istoria și cultura țării dintre râuri se va vorbi întotdeauna ca un întreg, pentru că Banatul numai în întreg este mândru de el și va fi de fală. Proiectele noastre de viitor sunt acelea de a realiza acțiuni pentru a forma un Banat cultural în întregime și de aceea am gândit ca în perioada 2015-2019 să avem un pachet de manifestări culturale și științifice, care să fie cunoscute în toată lumea, nu doar în Banat”, a precizat prof. univ. dr. Gheorghe Popovici, prorectorul Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa.

După deschiderea festivă au avut loc lucrări pe secţiuni. „Putem spune că și această ediție a simpozionului nostru este o reușită deoarece și anul acesta am avut lansări de carte și expoziții. Ne-am bucurat de participarea a peste 70 de oameni de știință și cultură, care au prezentat pe secțiuni, mai multe lucrări și referate tematice”, a subliniat Costa Roşu, directorul onorific al Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina.

În cadrul secţiunii a III-a, Preasfinţitul Părinte Lucian a susţinut referatul: „Relaţii bisericeşti româno-sârbe. Acţiuni trenante ale despărţirii ierarhice româno-sârbe. Procesul mănăstirilor la începutul secolului al XX-lea. Documente inedite”.


Data: 14 iulie 2014 • Vizualizări: 607