Simpozion „Protopop Mihail Gaspar şi Nicolae Iorga”, în Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Bocşa

Simpozion „Protopop Mihail Gaspar şi Nicolae Iorga”,  în Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Bocşa
În data de 15 aprilie 2011, în oraşul Bocşa, parohia „Pogorârea Duhului Sfânt”, a avut loc un eveniment cultural de anvergură
Autor: Pr.Ciprian Costiş
În data de 15 aprilie 2011, în oraşul Bocşa, parohia „Pogorârea Duhului Sfânt”, a avut loc un eveniment cultural de mare însemnătate pentru parohie. Cu sprijinul Primăriei Bocşa şi având ca organizator principal al evenimentului, Bibilioteca Orăşenească „Tata Oancea”, s-a desfăşurat Simpozionul „150 de ani de la naşterea lui Nicolae Iorga şi 130 de ani de la naşterea lui Mihail Gaşpar”, doi piloni importanţi în cultura şi istoria românească. Daca primul s-a evidenţiat prin activitatea sa culturală şi de patriot, care a încercat să apere interesul naţional, cel de-al doilea s-a evidenţiat, în primul rând, prin activitatea sa de slujitor al Sfintei Biserici, ca protopop al fostului Protopopiat al Bocşei (actualmente Protopopiatul Reşiţa), iar în al doilea rând, ca om de cultură şi fiind cel care a contribuit la dezvoltarea literară în zona Banatului prin numeroasele apariţii editoriale şi scrieri, aducând înaintea publicului larg graiul bănăţean cizelat şi limpede al satului, din acest colţ de ţară. Cu această ocazie a fost lansat volumul de carte intitulat „Mihail Gaşpar şi Nicolae Iorga în fondurile bibliotecii Tata Oancea din Bocşa”, volum editat de doamna director Gabriela Şerban, cea care s-a îngrijit în mod special de organizarea simpozionului, în cadrul căruia a fost omagiat şi scriitorul Nicolae Danciu Petniceanu, pentru cei 75 de ani de viaţă, împliniţi chiar în această zi de aprilie şi pentru bogata sa activitate cărturărească.

La acest eveniment au luat parte numeroşi oameni de cultură: doamna Liubiţa Raichici, director în cadrul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Naţional a judeţului Caraş-Severin; doamna Clara Constantin, director al Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici”; doamna Gabriela Şerban, director al Bibliotecii „Tata Oancea” din Bocşa; domnul Gheorghe Jurma, critic literar şi editor; profesor Pavel Panduru din localitatea Prigor; profesor Gheorghe Rancu, scriitor de la Şopotu Vechi; profesor doctor Constantin Tufan Stan de la Liceul de Artă din Lugoj, domnul Constantin Mărăscu din partea TVR Timişoara, poet şi realizator de programe; domnul Vasile Barbu, preşedintele S.L.A. din Uzvin Serbia; scriitor şi editor Nicolae Danciu Petnicianu; domnul Mirel Pascu, primarul oraşului Bocşa, precum şi cetăţeni de onoare ai oraşului Bocşa, oameni de artă şi cultură.
Cu acest prilej, elevii de la Liceul de Artă Lugoj au susţinut un moment artistic cu specific bănăţean, prin prezentarea portului popular bănăţean şi a muzicii folclorice bănăţene.

După terminarea simpozionului, toti participanţii s-au deplasat la casa memorială „Protopop Mihail Gaşpar”, unde a fost dezvelită placa comemorativă în amintirea acestuia, care, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, a fost sfinţită de către preotul paroh Ciprian Costiş, împreună cu preotul Ioan Vâşcu de la Parohia Bocşa Vasiova şi preotul dr. Daniel Crecan de la Parohia Gherteniş, în prezenţa a numeroşi credincioşi ai parohiei.

Criticul literar Gheorghe Jurma afirma că: „Cel ce nu cunoaşte viaţa şi activitatea protopopului vrednic de pomenire, Mihail Gaşpar, nu poate fi numit om de cultură şi bănăţean autentic”.

Istoricii prezenţi la faţa locului au afirmat faptul că personalitatea lui Nicolae Iorga este cea care a favorizat dezvoltarea, până la un moment dat, a statului democrat interbelic.

Trebuie subliniat faptul că cele două personalităţi evocate în cadrul acestui simpozion au fost prieteni foarte buni, mărturie stă faptul existeţei unei bogate corespondenţe între cei doi. Mai trebuie amintit că în curtea bisericii este amplasat bustul Protopopului Mihai Gaşpar, care aminteşte şi astăzi de bogata activitate pastoral misionară şi didactică a renumitului protopop.

Data: 19 aprilie 2011 • Vizualizări: 1925