Simpozionul internațional „Taină și mărturisire” în Eparhia Caransebeșului

Simpozionul internațional „Taină și mărturisire” în Eparhia Caransebeșului

Album foto
Luni, 13 mai, în sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, a avut loc deschiderea Simpozionului internațional „Taină și mărturisire”
Autor: Serviciul Cultural
Manifestarea culturală a fost organizată în cadrul „Zilelor credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului”, ediția a VII-a. La eveniment au participat șase ierarhi, membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, peste 50 de istorici şi cercetători din Transilvania şi Banat. Alături de invitaţi au mai luat parte studenţi şi elevi ai celor două instituții de învățământ teologic din Caransebeș, precum şi clerici din Episcopia Caransebeşului.

Temele simpozionului au fost legate de proclamarea de către Patriarhia Română a anului 2013 ca „Anul omagial închinat Sfinților Împărați Constantin și Elena”, la care se adaugă prăznuirile locale. Pentru că anul acesta se împlinesc 80 de ani de la trecerea în veșnicie a vrednicului episcop Iosif Traian Badescu (1920-1933), Episcopia Caransebeșului a propus pomenirea ierarhului, precum și a altor personalități care au marcat viața bisericească din sud-vestul României, sub genericul de „Personalități clericale și culturale în sprijinul Bisericii Bănățene”.

În deschidere, grupul psaltic al Episcopiei Caransebeșului, format din slujitorii celor două catedrale episcopale din localitate, a interpretat piese din Slujba Paraclisului Sfinților Împărați Constantin și Elena, apoi ierarhul locului, Preasfințitul Lucian, a adresat tuturor un cuvânt de întâmpinare și a transmis mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, precum și cel al ÎPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, la cea de-a VII-a ediție a „Zilelor credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului.

În continuare, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a prezentat un referat cu titlul „Sfânta Cruce în teologia Sfântului Ioan Gură de Aur”, PS Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, a susținut o comunicare cu tema „De ce este Împăratul Constantin mare și sfânt?”, PS Părinte Macarie, Episcopul român ortodox al Europei de Nord, a susținut o prelegere cu tema „Regii creștinători ai Scandinaviei. Putere politică și misiune creștină”, iar la final, PS Părinte Lucian, Episopul Caransebeșului, „Episcopul Traian Badescu – 80 de ani de la trecerea în veșnicie”.

După comunicările în plen și cuvintele de binecuvântare ale ierarhilor a urmat lansarea volumelor „Relațiile Bisericii Ortodoxe din Banat cu Biserica Ortodoxă Sârbă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Editura Presa Universitară Clujeană/Editura Episcopiei Caransebeșului, 2013, autor PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, „Episcopia Caransebeșului în perioada păstoririi episcopului Miron Cristea (1910-1919). Biserică și Societate”, Editura Presa Universitară Clujeană/Editura Episcopiei Caransebeșului, 2013, autor Pr. Daniel Alic, „Biserica și societatea bănățeană în timpul păstoririi episcopului dr. Iosif Traian Badescu (1920-1933), Editura Episcopiei Caransebeșului, 2013, autor Pr. Constantin Cilibia, „Repertoriul troițelor și crucilor din Eparhia Caransebeșului”, Editura Episcopiei Caransebeșului, 2013, autori PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, prof. dr. Petru Bona și pr. dr. Alin Scridon și „Triptic pascal: Crucea, mielul și oul”, Editura Episcopiei Caransebeșului, 2013, autor prof. dr. Vasile Pistolea.

De asemenea, în cadrul simpozionului a fost lansat CD-ul ce conține Slujba Paraclisului Sfinților Împărați Constantin și Elena, în interpretarea grupul psaltic al Episcopiei Caransebeșului, a fost prezentat publicului pliantele editate de Episcopia Caransebeșului în „Anul omagial închinat Sfinților Împărați Constantin și Elena”, iar apoi toți cei prezenți au fost invitați să verniseze expoziția foto-documentară despre activitatea episcopului Traian Badescu și despre alte personalități clericale și culturale care au sprijinit Biserica Bănățeană.

În partea a doua a zilei, au urmat comunicările pe secțiuni, cea de teologie și-a desfășurat lucrările în sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, iar secțiunea de istorie bisericească în sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș.Data: 13 mai 2013 • Vizualizări: 1363