Simpozionul internaţional „Credinţă şi mărturisire” la Caransebeş

Simpozionul internaţional „Credinţă şi mărturisire” la Caransebeş
La Caransebeş se desfăşoară simpozionul internaţional „Credinţă şi mărturisire”
În cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea hramului catedralei Episcopiei Caransebeşului denumite generic „Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin – Ediţia a IV-a”, marţi 12 aprilie, a avut loc deschiderea simpozionul internaţional „Credinţă şi mărturisire” în sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeşului.

Această manifestare se desfăşoară în contextul în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa de lucru din ziua de 18 iunie 2009, a hotărât ca anul 2010 să fie sărbătorit ca Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti, în contextul aniversării în acest an a 1685 de ani de la primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325) şi a 125 de ani de la recunoaşterea oficială a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885). O altă prăznuire a Episcopiei Caransebeşului este Centenarul instalării episcopului Miron Cristea la Caransebeş.

La acest demers ştiinţific au participat ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, profesori de teologie, preoţi cu preocupări istoriografice, istorici din ţara şi străinătate, specialişti în domeniul istoriei Banatului şi profesori de discipline istorice şi sistematice de la Facultăţile de Teologie din ţară.

Simpozionul este însoţit de o expoziţie foto-documentară despre activitatea episcopului Miron Cristea la Caransebeş, expoziţie organizată în incinta Centrului Eparhial Caransebeş. Sunt expuse cuvântări ale ierarhului amintit, documente importante din perioada 1910-1919, manuscrise, articole din Foaia Diecezană, şi alte obiecte cu interes istoric.

Dintre Ierarhii prezenţi amintim Preasfinţitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Gyulei şi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanu, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Manifestarea a debutat printr-un recital de cântări pascale intrepretat de grupul „Katharsis” al Episcopiei Caransebeşului.

Manifestările Episcopiei Caransebeşului vor continua în această săptămână prin desfăşurarea festivalului coral „Miron Cristea”, joi, 15 aprilie 2010 şi prin desfăşurarea festivalului de poezie în grai bănăţean "Credinţă şi lumină" ce va avea loc în data de 16-17 aprilie 2010 la Caransebeş.


Data: 13 aprilie 2010 • Vizualizări: 1482