Simpozionul internaţional „Taină şi Mărturisire” la Caransebeş

Simpozionul internaţional „Taină şi Mărturisire” la Caransebeş
Marţi 3 mai, a avut loc deschiderea simpozionul internaţional „Taină şi mărturisire” în sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeşului.
Autor: Serviciul Prezidial
În cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea hramului catedralei Episcopiei Caransebeşului denumite generic „Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin – Ediţia a V-a”, marţi 3 mai, a avut loc deschiderea simpozionul internaţional „Taină şi mărturisire” în sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeşului.

Această manifestare se desfăşoară în contextul în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa de lucru din ziua de 6 iulie 2010, a hotărât ca anul 2011 să fie sărbătorit ca „An Omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română” la care se adaugă la care se adaugă, pentru Eparhia Caransebeşului, comemorarea a 70 de ani de la întronizarea episcopului-martir Veniamin Nistror în scaunul vlădicesc de la Caransebeş (1941-2011).

La acest demers ştiinţific au participat ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, profesori de teologie, preoţi cu preocupări istoriografice, istorici din ţară şi străinătate, specialişti în domeniul istoriei Banatului şi profesori de discipline istorice, sistematice şi practice de la Facultăţile de Teologie din ţară.

Simpozionul este însoţit de o expoziţie foto-documentară despre activitatea episcopului Veniamin Nistor la Caransebeş, expoziţie organizată în incinta Centrului Eparhial Caransebeş. Sunt expuse cuvântări ale ierarhului amintit, documente importante din perioada 1941-1949, manuscrise, articole din Foaia Diecezană, şi alte obiecte cu interes istoric.

În deschiderea simpozionului, grupul psaltic „Katharsis” al Episcopiei caransebeşului a susţinut un recital de cântări cu specific pascal, dar şi cântări din rânduiala tainelor botezului şi al cununiei, în conformitate cu teme abordate în comunicările simpozionului.
În continuare, Preasfinţitul părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a rostit cuvântul de întâmpinare, după care, Preasfinţitul părinte Emilian Lovişteanul a dat citire mesajului de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Totodată, s-a dat citire de către protosinghelul Casian Ruşeţ, secretar eparhial, cuvântului domnului prof. univ dr. Adrian Lemeni, ministru secretar de stat pentru culte, care a transmis deopotrivă un gând de apreciere şi felicitare.

În continuare, potrivit programului, ierarhii, cercetătorii şi profesorii invitaţi şi-au prezentat în plen comunicările, lucrări care vor fi tipărite în cursul anului într-un volum la editura Episcopiei Caransebeşului.

În cadrul Simpozionului s-au lansat deopotrivă următoarele volume de carte: „Protopop dr. Gheorghe Ciuhandu (1857-1947), apărut la editura Arhiepiscopiei Aradului, autor Pr. dr. Pavel Vesa; volumul „Mari teologi români. Ierarhi teologhisitori”, apărut la editura Învierea, a pr.conf. univ. dr. Nicolae Morar şi volumul „Savantul Traian Lalescu şi cultura Banatului”, apărut la editura Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa, având ca autor pe prot. conf. univ. dr. Vasile Petrica.Data: 3 mai 2011 • Vizualizări: 1305