Simpozionul ,,Iubirea creștină” la Băile Herculane

Simpozionul ,,Iubirea creștină” la Băile Herculane

Album foto
În perioada 5-7 mai 2017, la Băile Herculane a avut loc Simpozionul „Iubirea creștină”, prin proiectul Da EurHome a EurHope
Autor: Crenguța Radosav, Valentin Voin
În perioada 5-7 mai 2017, la Băile Herculane a avut loc Simpozionul „Iubirea creștină”, prin proiectul Da EurHome a EurHope, un proiect ce cuprinde tabere de cunoaștere, cu discuții libere despre sine, despre provocările vârstei și despre problemele mai mici sau mai mari pe care le au adolescenții. Evenimentul a fost organizat de către Colegiul Național ,,Traian Lalescu” din Reșita prin părintele Nicolae Chiosa, profesor la Colegiul Național Traian Lalescu din Reșița și inspector de Religie la Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin. Peste 100 de tineri, din Reșița, Caransebeș, Timișoara, Constanța, elevi de la Colegiul-Național Traian Lalescu-Reșița, cei care au participat la faza județeană a Olimpiadei de Religie, precum și elevi de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș au petrecut un sfârșit de săptămână de neuitat.

Simpozionul a debutat cu o rugăciune și un moment de prezentare al programului, urmate de un joc pe echipe, ,,Treasure hunt”, al cărui scop a fost comunicarea și intercunoașterea membrilor echipelor, elevi de diferite clase, care nu au avut, poate, ocazia de a se cunoaște anterior. Fiecare echipă trebuia să găsească opt litere, care, puse cap la cap, formau cuvântul în jurul căruia gravitează orice gând, orice intenție de a derula noi proiecte și întâlniri de suflet: CREDINȚĂ.

Ziua următoare, în același spirit, al cultivării valorilor morale, etice și creștinești, a avut loc conferința despre răbdare, susținută de doi dintre elevii de clasa a X-a ai Colegiului Național ,,Traian Lalescu”, Valentin Molnar și Sara Onofrei, ale căror vorbe au ajuns la sufletele tuturor, făcând pe cei prezenți să înțeleagă cât poate fi de importantă o nouă șansă oferită celor din jurul nostru, căci, așa cum ei înșiși spuneau, ,,răbdarea poate salva o mie de regrete”. Cei doi au devodit că fiecare dintre noi are capacitatea de a închide un infinit potențial - răbdarea, calmul, bunătatea- într-un finit actual, caracterisitic societății cotidiene.

A urmat întâlnirea cu directorul Muzeului Satului Bănățean din Timișoara, Dan Radosav, și cu părintele Alin Vasile Câmpeanu, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului, care au aprofundat sensurile conferinței abia încheiate. Ziua a culminat cu focul de tăbară, un moment de suflet al proiectului, care a permis ca toți participanții să își deschidă sufletele, să mediteze asupra problemelor ce ne macină zi de zi și să se apropie mai mult unii de ceilalți.

În țara noastră, taberele de acest gen se țin la Pensiunea Casa Ecologică de la Herculane, iar în Italia, tinerii se descoperă și se dezvoltă spiritual la Loreto. An de an, pensiunea de la Herculane este tot mai plină, iar pentru Loreto se fac selecții, pentru că România are doar câteva zeci de locuri rezervate în centrul italian. Timp de trei zile, s-a vorbit despre răbdare, s-au împărtășit temeri și gânduri despre școală, viață, comunitate, credință, s-a cântat și dansat, a fost o atmosferă unică. S-au pus pe agendă și reperele viitoarei tabere de vară de la Loreto și s-a...solicitat comprimarea timpului până în iulie.

Toate liceele din Reșița au avut cel puțin un reprezentant la acest simpozion. Elevii CNTLR care au participat la faza județeană a Olimpiadei de religie, dar și elevii de la Seminar, au participat gratuit, printr-un gest de sprijin oferit cu atâta căldură de familia Didraga, proprietara pensiunii ,,Casa Ecologică” din Băile Herculane, care deschide mereu porțile spre a oferi cazarea necesară.

Data: 9 mai 2017 • Vizualizări: 1521