Simpozionul Mehedinţi – istorie, cultură şi spiritualitate - 2011

Simpozionul Mehedinţi – istorie, cultură şi spiritualitate - 2011
Episcopia Severinului şi Strehaiei organizează în perioada 6-8 iunie Simpozionul „Mehedinţi –istorie, cultură şi spiritualitate- ediţia a IV-a“
Autor: www.basilica.ro
Simpozionul are ca tematică Sfintele Taine ale Botezului şi Cununiei, întrucât anul 2011 a fost proclamat de către Patriarhia Română ca „An omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii”, la care se adaugă, pentru Eparhia Severinului şi Strehaiei, comemorarea a 190 de ani de la revoluţia lui Tudor Vladimirescu.

Luni, 6 iunie, în localitatea Baia de Aramă, din protopopiatul omonim, a avut loc deschiderea oficială a simpozionului, în cadrul căreia Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei a rostit cuvânt de întâmpinare pentru invitaţii şi participanţii la simpozion.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, ne-am întrunit aici împreună cu distinşii invitaţi, a căror prezenţă ne onorează, pentru a da curs simpozionului „Mehedinţi–istorie, cultură şi spiritualitate”, aflat la a IV-a ediţie. Îi aducem laudă Bunului Dumnezeu pentru această întâlnire de suflet, întrucât comunicările au şi menirea de a ne zidi sufleteşte şi a completa carenţele în ceea ce priveşte unele aspecte istorice. Când zicem Revoluţia de la 1821 nu ne referim numai la panduri şi la Tudor Vladimirescu, ci şi la suferinţa prin care a trecut poporul nostru şi la necazurile provocate de turcii cotropitori. Au fost momente foarte grele pentru locuitorii acestor sate, motiv pentru care o parte de săteni s-au organizat sub conducerea lui Tudor. Fie ca pe viitor să fim păziţi de asemenea necazuri şi să facă Dumnezeu ca toată lumea să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vină.”

Evenimentul s-a bucurat şi de participarea ÎPS Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Daniil, Episcop administrativ al Episcopiei Daciei Felix, PS Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, şi PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, precum şi cel al Secretarului de Stat în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, Adrian Lemeni, cu ocazia simpozionului mehedinţean a fost transmis de către Arhim. Dr. Policarp Chiţulescu, Consilier Patriarhal şi Director al Bibliotecii Sfântului Sinod, care a susţinut şi comunicarea „Consideraţii asupra viziunii Sf. Ioan Gură de Aur despre Botez.”

ÎPS Dr. Irineu a vorbit în deschidere despre Taina Sfântului Botez şi a Cununiei:

„Tema simpozionului ne aduce aminte de Taina Sf. Botez şi de promisiunile pe care le-am făcut atunci când am primit haina luminoasă a celei de-a doua naşteri. Taina Botezului este lucrul esenţial, fără ea nu ne putem numi ucenici ai lui Hristos şi nici nu putem moşteni Împărăţia Cerurilor. Botezul este o moarte tainică, prima treaptă în îndumnezeirea noastră.
şi o însuşire a darurilor dumnezeieşti. Prin darurile Duhului primite la Botez, noi rodim cum rodeşte viţa de vie în butucul viei. Chipul lui Dumnezeu sădit şi imprimat în om trebuie iarăşi înnobilat, de aceea, prin Taina Sf. Botez parcurgem drumul naşterii şi învierii, de aceea o numim naştere de a doua, ca o naştere ce tinde spre Înviere. Cel care se botează este în familiaritatea lui Dumnezeu şi poate să se împărtăşească cu Trupul şi Sângele lui Hristos. Orice creştin botezat devine purtător de Dumnezeu, Hristofor şi Teofor.
În interiorul nostru putem avea sălăşluită pe Însăşi Sfânta Treime, de aceea putem spune cu Fericitul Augustin :”Ne-ai făcut pentru Tine, Doamne, şi neliniştit este sufletul nostru până ce se va odihni întru Tine. Comuniunea pe care Domnul Hristos a dorit-o pentru noi este în Botez şi în Biserică; Un Domn, o credinţă şi un Botez. În Taina Cununiei se observă atât unitatea cât şi creşterea orizontală, înmulţirea neamului omenesc, urmând ca omul, prin această alegere, să crească în Duhul Sfânt, unindu-se cu Dumnezeu. Unirea cu Dumnezeu nu exclude unirea dintre oameni, ci chiar o implică. În unirea pământească, omul trebuie să fie preocupat de unirea cu Dumnezeu, care depăşeşte toate genurile, după cum bine zice Sfântul Apostol Pavel.”


Comunicările în plen au fost susţinute de înalţii ierarhi, profesori universitari, teologi şi cercetători, precum şi de oameni de seamă ai culturii mehedinţene. O comunicare cu totul deosebită a adus-o Conf. Univ. Dr. Ioan Golcea, şeful Catedrei de Dirijat şi Muzică religioasă din cadrul Univeristăţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cu titlul „Dacă n-ar fi fost Tudor Vladimirescu”. În prezentarea domniei sale a prezentat personalitatea pandurului din Vladimiri din perspectiva populară , aşa cum apare ea în lucrarea muzicală „Oratoriul lui Tudor Vladimirescu”. Tot astăzi a avut loc lansarea celor 2 numere „ Mehedinţi, istorie cultură şi spiritualitate”, ediţia a II-a şi a III-a. Pe parcursul simpozionului, corul „Kinonia” al Episcopiei Severinului şi Strehaiei a susţinut un recital alcătuit din piese folclorice închinate memoriei lui Tudor Vladimirescu.

Data: 7 iunie 2011 • Vizualizări: 1369