Simpozionul internațional „Taină și mărturisire” la Caransebeș

Simpozionul internațional „Taină și mărturisire” la Caransebeș

Album foto
Sărbătorile ce se desfăşoară în Episcopia Caransebeşului sub genericul Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin – Ediţia a VIII-a, au continuat luni, 28 aprilie, cu Simpozionul internaţional „Taină şi mărturisire“
Autor: Serviciul Prezidial
Sărbătorile ce se desfăşoară în Episcopia Caransebeşului sub genericul „Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin – Ediţia a VIII-a”, au continuat luni, 28 aprilie, cu Simpozionul internaţional „Taină şi mărturisire“. Tema principală a acestei manifestări a fost legată de proclamarea în Patriarhia Română a anului 2014 ca „Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii)” şi „Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni”. La aceste motivaţii se adaugă şi prăznuirile locale.

În deschiderea simpozionului, Corul Episcopiei Caransebeşului a susţinut un recital de cântări închinate Anului Euharistic precum şi Sfinţilor Brâncoveni. În continuare, ierarhi, profesori şi cercetători din ţară şi străinătate au susţinut lucrări despre Sfânta Spovedanie şi Sfânta Împărtăşanie sub aspect biblico-patristic, dogmatic-moral, liturgic şi pastoral, despre Sfinţii Martiri Brâncoveni, despre martirii ţinuturilor bănăţene, cu privire la împlinirea a 20 de ani de la reîntemeierea Episcopiei Caransebeşului prin episcopul Emilian Birdaş, a 80 de ani de la întronizarea episcopului Vasile Lăzărescu la Caransebeş şi a 100 de ani de la izbucnirea Marelui Război, toate acestea grupate în trei secţiuni: „Teologie”, „Marele război” şi „Din istoria Bisericii”.

„În prelegerea pe care am prezentat-o, am subliniat importanța familiei Sfântului Constantin Brâncoveanu și a doamnei Marica, cu cei 11 copii și totodată am arătat importanța jertfei Sfinților Martiri Brâncoveni în anul 1714. Este folositor pentru noi să vedem cum o familie creștină poate fi numeroasă, atunci când dragostea față de om și față de Dumnezeu există și când dragostea dintre soți are conotații creștine, mai ales atunci când tatăl și mama înțeleg că nașterea de prunci reprezintă cel mai mare dar de la Dumnezeu”, a mărturisit Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La demersul ştiinţific organizat de Centrul Eparhial caransebeşean au participat şi au susţinut comunicări ştiinţifice 8 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române şi peste 70 de invitaţi, profesori de teologie, preoţi cu preocupări istoriografice, istorici din ţară şi străinătate, specialişti în domeniul istoriei Banatului şi profesori de discipline istorice, sistematice şi practice de la Facultăţile de Teologie din ţară.

„Participăm în fiecare an la invitația Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, la frumoasele manifestări organizate cu prilejul hramului Catedralei episcopale „Învierea Domnului” din acest oraș. De asemenea participăm și la lucrările Simpozionului, care se organizează an de an, iar anul acesta am prezentat un scurt medalion închinat episcopului de pioasă amintire, Emilian Birdaș. Ne-am adus aminte de acest ierarh, ctitor de cultură și spiritualitate românească, ctitor de biserici și restaurator de lăcașuri de cult, monumente istorice”, a subliniat Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

Între cei ce au susţinut comunicări menţionăm pe ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a tratat tema Sfintei Euharistii în Evanghelia de la Ioan, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, cu tema „Euharistia la Sf. Vasile cel Mare”, PS Visarion, Episcopul Tulcii, cu tema „Episcopul Emilian Birdaș, un destin tragic în viața Bisericii”, PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, cu tema „Credinţa, izvor al vieţii creştine””, PS Daniil, Episcopul Daciei Felix din Serbia, cu tema „Sub epitrahilul lui Dumnezeu”, PS Siluan, Episcopul românilor din Ungaria, cu o comunicare despre reînfiinţarea Episcopiei Caransebeşului şi pe PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, cu tema „Sfinții Martiri Brâncoveni, viață și jertfă pentru Biserică și Dumnezeu”. În acest cadru, Chiriarhul Caransebeşului, PS Lucian a susținut comunicarea „Episcopul Emilian Birdaș. Precizări cu privire la reactivarea Episcopiei Caransebeșului”.

În finalul Simpozionului au fost lansate cărţile „Marele Război în memoria bănăţeană. 1914-1919”, volumele I şi II, ediţii îngrijite de Valeriu Leu, Nicolae Bocşan şi Mihaela Bedecean, precum şi lucrarea monografică a prof. univ. dr. Dumitru Jompan închinată compozitorului şi dirijorului Gheorghe Dobreanu din Caransebeş. Evenimentul s-a încheiat cu vernisarea unei expoziţii foto-documentare „Istorie şi devenire în Episcopia Caransebeşului”.


Data: 28 aprilie 2014 • Vizualizări: 1156