Simpozionul „Tinerii ortodocși azi”, la Moldova Nouă și Băile Herculane

Simpozionul „Tinerii ortodocși azi”, la Moldova Nouă și Băile Herculane

Album foto
Simpozionul „Tinerii Ortodocși azi” a deschis seria manifestărilor din cadrul Zilelor Tineretului Ortodox în Episcopia Caransebeșului
Autor: Maria Borș
Simpozionul „Tinerii Ortodocși azi” a deschis seria manifestărilor din cadrul Zilelor Tineretului Ortodox în Episcopia Caransebeșului, alături de tinerii de la Oravița și Moldova Nouă, luni 29 ianuarie, în orașul de pe malul Dunării.

Motivul frumoasei revederi a fost sărbătorirea celor 100 de ani de la Marea Unire din 1 decembri 1918. Astfel, seminarul a avut ca și temă pregătirea unei expoziții fotografice numită „100 de ani de România în imagini”. Tinerii aparținători celor 4 centre de tineret din cele două orașe au ales fiecare cele mai importante 10 evenimente din viața țării noastre, din 1918 până în prezent și le-au expus în câte 10 fotografii prezentate într-un mod deosebit.

Protopopiatul Moldova Nouă și-a așteptat invitații cu mult drag, Centrul de Tineret „Sf. Mare Muceniță Ecaterina”, Centrul de Tineret „Adormirea Maicii Domnului” precum și membrii ai ATOR Banatul de Munte împreună cu Părintele inspector Mihai Ciucur, într-un cadru familial de veselie și bună dispoziție. Festivitatea a debutat, ca întotdeauna, cu „Hristos în mijlocul nostru”. Întrucât fiecare lucru este bine să-l începi cu Dumnezeu, la fel și noi am început activitățile intonând în cor rugăciunea „Tatăl Nostru”. După acest moment solemn, am ascultat cuvintele „de suflet” ale părintelui Mihai Ciucur, urmate de cele ale părintelui. Protopop Bogoliug Martinovici.

Expoziția s-a desfășurat într-o manieră prietenească, tinerii fiind dezinvolți, zâmbitori, dornici de a-și prezenta creațiile. Povestea fiecărui centru a început cu Marea Unire de la Alba Iulia din 1918 și a cuprins detalii referitoare la evenimente istorice, naturale, politice, sportive, descoperiri ale românilor, personalități de seamă ale României, tradiții și obiceiuri românești din ultimii 100 de ani. Gazdele noastre, Centrul de Tineret „Sfanta Varvara” și Centrul de Tineret „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Moldova Nouă ne-au primit cu emoție și entuziasm.

Momentele de bucurie au continuat cu o activitate interactivă. Ni s-a propus o acțiune de dezbatere sub forma unei cafenele publice. Această metodă de dezbatere ne-a stimulat gândirea liberă și creatoare pe teme diverse legate de biserică și școală. Am legat dialoguri, povești, prietenii. Seara a fost încheiată cu o masă festivă, precedată de rugăciunea „Cuvine-se cu adevărat”.

Ne-am întâlnit să povestim, am ajuns să învățăm, în timp ne dezvoltăm și muncim să promovăm tradițiile frumoase în care am crescut. Noi am sărbătorit România de azi, a tinerilor sinceri, sensibili, cu ochi blânzi și suflet curat, a tinerilor ce cresc în biserică, alături de Hristos!

„100 de ani de România” și la Băile Herculane

Și la Băile Herculane, la sediul Protopopiatului ortodox din localitate, s-a desfășurat, în după amiaza zilei de marți, 30 ianuarie, o activitate similară care a reunit tineri de la centrele de tineret și filialele ATOR de pe Valea Cernei și din Valea Almăjului.

În prezența părintelui protopop Iosif Frenț – gazda întâlnirii și a preoților și profesorilor coordonatori, câteva zeci de tineri au prezentat expozițiile de fotografie pe care le-au realizat în centrele de tineret, după care au purtat discuții pe grupe mici pe teme legate de istoria, cultura și credința poporului român.

„Noi, în Valea Almăjului, la expoziția 100 DE ANI DE ROMÂNIA ÎN IMAGINI am fost foarte activi și am încercat să surprindem imagini sugestive, care să reprezinte tema! Ne-am interesat la personalitățile istorice din zonă, ne-am documentat pe internet, am adunat toate informațiile și le-am pus pe hârtie! Cred că este o acțiune importantă, o acțiune pe care noi, tinerii, ar trebui să o apreciem și să-i avem ca modele personalitățile istorice din ultime vreme! Tinerii ar trebui să se îndrepte astăzi spre Biserică pentru că în Biserică este libertate, este unitate și doar cei care trăiesc în Biserică pot să observe aceste lucruri!” a mărturisit tânărul Brăduț Hânda, coordonatorul filialei ATOR Valea Almăjului.

La rândul său, Karina Spătaru – coordonatoarea filiale ATOR Valea Cernei, a mărturisit: „Este o acțiune binevenită pentru noi, tinerii, fiindcă ne întâlnim, ne unește credința și ne întâlnim toți cei care îl avem pe Hristos în suflet și putem împărtăși aceleași gânduri! Pentru că astăzi sunt Zilele Tineretului Ortodox, mi se pare foarte bună ideea de a se organiza o întâlnire pe diferite teme, pentru că învățăm! Expozițiile mi se par foarte interesante, chiar le-am studiat, am studiat și pozele și îmi place că ne-am adus aminte despre strămoșii noștri care au luptat în război!”

Prezentă atât la seminarul de la Moldova Nouă, cât și la cel de la Băile Herculane, Anita Radics – coordonatoarea tinerilor atoriști din Banatul de Munte – a subliniat, la rândul său: „Este o acțiune foarte importantă, atât pentru tinerii de aici, cât și pentru profesorii și preoții care îi însoțesc, pentru că munca pe care au depus-o pentru realizarea panourilor i-a făcut să se unească, să lucreze pentru un scop comun. Cred că prin realizarea acestor panouri, prin informarea referitoare la toate aceste date, toate aceste momente importante din cei 100 de ani de România i-a făcut să cunoască mult mai multe lucruri referitor la trecutul istoric al acestei țări frumoase! Cred – și îmi place mult acest lucru! – că astăzi, aflându-ne aici, am venit în mijlocul lor și putem să interacționăm cu ei, putem să discutăm, putem să dezbatem teme de actualitate, teme care ne preocupă în mod deosebit astăzi. Eu vă spun, din punctul meu de vedere și din ceea ce am trăit până acum, în Biserică am întâlnit un echilibru extraordinar pe care nu l-am găsit în niciun alt loc unde m-am aflat înainte de a intra în Biserică!”

Data: 2 februarie 2018 • Vizualizări: 639