Sinaxă monahală la Caransebeş

Sinaxă monahală la Caransebeş
Miercuri, 12 decembrie, la Caransebeş, a avut loc Sinaxa stareţilor şi a stareţelor din cuprinsul Eparhiei Caransebeşului
Autor: Serviciul Prezidial
Evenimentul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii, de către Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, la catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş.

În cadrul slujbei, chiriarul a hirotonit pe tânărul teolog Peica Marius întru diacon, iar pr. diac. Oltean Gheorghe-Cosmin, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din Sadova Nouă. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, toţi monahii şi monahiile s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

După oficierea slujbei, în sala de Festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeşului, s-a desfăşurat şedinţa de lucru în plen, în cadrul căreia s-au discutat şi analizat diferite probleme de ordin administrativ şi gospodăresc cu care se confruntă aşezămintele monahale din cuprinsul Eparhiei Caransebeşului. Şedinţa a fost prezidată de către chiriarhul locului, Preasfinţitul Lucian. Pr. consilier Daniel Alic, sectorul cultural, a citit în faţa celor prezenţi referatul „Sfântul Mitropolit Andrei Şaguna şi Banatul”.

Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului a subliniat: „Astăzi de ziua Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei, făcătorul de minuni am socotit de bine să convocăm la reşedinţa episcopală din Caransebeş o sinaxă monahală cu toţi stareţii şi stareţele din eparhia Caransebeşului. Dacă în primele două săptămâni ale Postului Naşterii Domnului am slujit cu toţi preoţii din cele patru protopopiate ale episcopiei noastre înainte de conferinţele preoţeşti, am socotit de bine ca înainte de slăvitul praznic al Naşterii Domnului să avem comuniune euharistică cu toţi călugării şi cu toate maicile din episcopia noastră, reprezentaţi de părinţii stareţi şi maicile stareţe din cele douăzeci de aşezăminte monahale din cuprinsul Eparhiei Caransebeşului.”

„Pe lângă comuniunea euharistică pe care am trăit-o şi simţit-o astăzi în cadrul Sfintei Liturghii, împărtăşindu-ne din acelaşi potir, sinaxa de astăzi constituie şi un moment de bilanţ a întregii activităţi a celor douăzeci de aşezăminte monahale din cuprinsul episcopiei Caransebeşului. Totodată s-a avut în vedere ca la această sinaxă să se propună anumite soluţii, să se ia anumite decizii care să contribuie la îmbunătăţirea vieţii monahale” , a precizat arhimandrit Constantin Timiş vicar-administrativ al Episcopiei Caransebeşului.


Data: 13 decembrie 2012 • Vizualizări: 998