Slujba Botezului Domnului la Catedrala episcopală din Caransebeș

Slujba Botezului Domnului la Catedrala episcopală din Caransebeș

Album foto
La Praznicul Botezului Domnului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârşit în Catedrala episcopală din Caransebeş Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a fost oficiată și slujba Sfinţirii celei Mari a apei
Autor: Serviciul Prezidial
La Praznicul Botezului Domnului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârşit, în Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş, Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, potrivit rânduielii bisericeşti, a fost oficiată slujba Sfinţirii celei Mari a apei, sau Aghiasma Mare, cum mai este cunoscută în popor.

Anul acesta au fost pregătite aproximativ 3000 de sticle de Aghiasmă Mare, care au fost sfințite în ajunul Bobotezei, la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, în cadrul căreia s-a oficiat slujba de sfinţire a apei.

În cuvântul de învățătură pe care Preasfințitul Părinte Lucian l-a adresat credincioșilor a arătat cât de important este ca noi oamenii să ne pregătim și la acest praznic cu post, rugăciune stăruitoare și pocăință, ca Mântuitorul nostru Iisus Hristos să ne spele păcatele și să ne ducă în Împărăția Cerurilor.

„După ce la Praznicul care a trecut Prunc L-am văzut pe Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, la acest praznic slăvit Îl vedem om desăvârșit la vârsta de 30 de ani coborându-se în apele Iordanului ca să spele păcatele întregii omeniri. De aceea este foarte important să-i închinăm acestui Praznic măcar o zi de post și rugăciune intensă știut fiind faptul că ajunul Bobotezei în orice zi ar cădea este zi de post și de multă rugăciune. Suntem datori ca și înainte de acest praznic să ne pregătim și să ne pocăim și noi, respectând îndemnul Sfântului Ioan Botezătorul care își începe predica cu aceste cuvinte: «Pocăiți-vă că s-a apropiat Împărăția Cerurilor»”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian.

La slujbă au participat tineri şi copii, precum şi sute de credincioşi, Catedrala episcopală dovedindu-se a fi şi în acest an neîncăpătoare. La finalul Sfintei Liturghii credincioşii au primit, din partea slujitorilor, anaforă, iconiţe cu Praznicul Botezului Domnului, precum şi Aghiasma Mare, pentru curăţirea sufletească şi trupească.


Data: 6 ianuarie 2016 • Vizualizări: 870