Slujba celei de a doua Învieri la Caransebeş

Slujba celei de a doua Învieri la Caransebeş
În după amiaza zilei de 4 aprilie, la praznicul Învierii Domnului, a avut loc la Caransebeş slujba celei de a doua Învieri
Autor: Serviciul Prezidial
Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian dimpreună cu toţi consilierii eparhiali au săvârşit slujba Vecerniei sau a II a Înviere, la vechea catedrală episcopală din Caransebeş, în cadrul căreia s-a citit Sf. Evanghelie în 8 limbi.

În finalul acesteia Întâistătătorul Eparhiei a explicat semnificaţia citirii Sf. Evanghelii în mai multe limbi, pentru a arătat sobornicitatea şi dimensiunea universală a singurului eveniment care a schimbat lumea şi tot ceea ce este în ea, Învierea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Oficiată în toate bisericile ortodoxe, slujba celei de a doua Învieri, numită şi Învierea Mică, este o Vecernie cu rânduială deosebită, în cadrul căreia se citeşte Evanghelia de la Sf. Apostol şi Evanghelist Ioan cap XX, care vorbeşte despre arătarea lui Iisus înaintea ucenicilor, după Înviere, moment în care a fost instituită şi taina mărturisirii.

În catedralele episcopale şi în unele parohii urbane, există tradiţia ca sfânta evanghelie să se citească în mai multe limbi, pentru a sublinia că Învierea şi propovăduirea evangheliei este menită către toate popoarele.


Data: 4 aprilie 2010 • Vizualizări: 1660