Slujbă de pomenire pentru episcopul Nicolae Popea

Slujbă de pomenire pentru episcopul  Nicolae Popea
Sâmbătă, 2 iunie, la troița din cimitirul Bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” – parohiile Săcele-Satulung, județul Brașov, s-a săvârșit slujba de pomenire cu ocazia împlinirii a 110 ani de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire episcopul Nicolae Popea
Autor: Claudiu Vânătu
Sâmbătă, 2 iunie, la troița din cimitirul Bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” – parohiile Săcele-Satulung, județul Brașov, s-a săvârșit slujba de pomenire cu ocazia împlinirii a 110 ani de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire episcopul Nicolae Popea.

Slujba de pomenire a fost săvârșită de pr. Antonio Cristian Aroneasa, pr. dr. Alexandru Ion Petrica și de către pr. Alexandru Morogan. Răspunsurile au fost date de Corul Catedralei „Învierea Domnului” și „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, condus de pr. prof. drd. Gheorghe Tistu.

Episcopul Nicolae Popea s-a născut în data de 17 februarie 1826 în localitatea Satulung, la botez primind numele de Neagoe, iar la călugărie luând numele de Nicolae. Pe lângă școala gimnazială urmată la Brașov și Blaj, a urmat studiile de Drept la Cluj și de Teologie la Viena.

În anii ce au urmat a fost deputat în Dieta Transilvaniei (1863-1865), membru în Senatul Imperial de la Viena iar între anii 1878 și în 1881 a fost preşedinte al Comitetului naţional român din Transilvania. A fost membru corespondent al Academiei Române, iar mai târziu, în anul 1899 a devenit membru titular al acesteia.

În anul 1889 devine episcop al Caransebeșului, fiind cel de-al doilea episcop după reînființarea Episcopiei din anul 1865 și rămâne în scaunul de ierarh până în data de 8 august 1908 când trece la cele veșnice, fiind înmormântat în cimitirul Bisericii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș.

Data: 7 iunie 2018 • Vizualizări: 455