Slujire și dezbateri la Parohia Prisian

Slujire și dezbateri la Parohia Prisian
Joi, 10 mai, a avut loc întrunirea Cercului pastoral-misionar „Valea Timișului”, la Parohia Prisian din Protopopiatul Caransebeș
Autor: Pr. Matei-Cristian Vulpeș
Joi, 10 mai, a avut loc întrunirea Cercului pastoral-misionar „Valea Timișului”, la Parohia Prisian din Protopopiatul Caransebeș. A fost săvârșită Sfânta Liturghie, după care au fost prezentate două conferințe pe teme diferite: „Casa Regală și Biserica Ortodoxă Română”, susținută de părintele Alexandru Mihăescu de la Parohia Poiana și „Martorii lui Iehova”, susținută de părintele Cristian Ciric de la Parohia Turnu Ruieni.

Pentru că data de 10 mai are o importantă semnificație pentru istoria noastră națională, părinții cercului pastoral au fost provocați la discuții ce au omagiat foarte frumos acestă zi. Părintele referent a expus o amplă incursiune în istoria regalității cu prerogativele și demnitățile regelui în Biserică „Regele este unsul lui Dumnezeu este «episcop al treburilor din afară» care stă pe tronul țării cu «puterea emanată de la Dumnezeu».”

A fost amintită și descrierea relației dintre Biserică și Monarhie, „pe meleagurile noastre, regalitatea a stat continuu alături de Biserica Ortodoxă... Biserica și Coroana sunt legate identitar, spiritual, cultural, filosofic și instituțional... Biserica este ca și familia regală o instituție purtătoare de coroană... Casa regală, asemenea Bisericii, este o instituție dătătoare de mândrie, menită să încurajeze încrederea, bunul-simț, morala, generozitatea, spiritul de răspundere și rolul de model. La întrebarea despre statutul și situația Bisericii în perioada monarhiei și cea de astăzi, ne răspunde într-un fel Majestatea Sa Regele Mihai I al României când a afirmat că: «nici o instituție nu este mai apropiată de Biserică așa cum este instituția Coroanei»”, a subliniat părintele Alexandru Mihăescu în referatul său.

Bucuria cinstirii acestei zile nu a neglijat nici aprofundarea temei „Martorii lui Iehova”. A fost prezentat de către părintele referent istoricul, doctrina, organizarea și regulile ce le impune această organizație. Și pe marginea acestei teme au avut loc dezbateri, găsindu-se răspunsuri la felul în care trebuie administrate cazurile din parohiile noastre, dar și cine finanțează astfel de entități și cu ce scop.

Împreuna slujire și subiectele temelor conferențiate au bucurat și au avut efecte pozitive de cunoaștere și de îmbogățire pentru preoții ce au participat la întrunirea Cercului pastoral-misionar „Valea Timișului”.

Data: 11 mai 2018 • Vizualizări: 465