Slujire și dezbateri la Rudăria

Slujire și dezbateri la Rudăria

Album foto
Personalitățile din Banatul de Munte care au avut o contribuţie remarcabilă în realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 au fost comemorate joi, 14 iunie, de preoții ce alcătuiesc Protopopiatul Băile Herculane
Autor: Serviciul Prezidial
Personalitățile din Banatul de Munte care au avut o contribuţie remarcabilă în realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 au fost comemorate joi, 14 iunie, de preoții ce alcătuiesc Protopopiatul Băile Herculane. Evenimentul s-a desfăşurat în Biserica „Înălțarea Domnului” din Parohia Eftimie Murgu, în curtea căreia își doarme somnul de veci unul din contribuabilii la acest deziderat național, pr. dr. Ioan Sârbu. Întrunirea pastoral-misionară a debutat cu un Te Deum şi o slujbă de pomenire pentru făuritorii Marii Uniri în prezența Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

„Am continuat șirul întâlnirilor cu preoții din protopopiatele Episcopiei Caransebeșului, și astăzi cu ajutorul lui Dumnezeu ne-am întâlnit în biserica din Parohia Eftimie Murgu, cu toți preoții care formează Protopopiatul Băile Herculane. Am ales această parohie pentru că în curtea bisericii își doarme somnul de veci unul din făuritorii Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 și anume preotul doctor Ioan Sârbu. Un preot care a luptat pentru unirea Banatului și Transilvaniei cu Patria Mamă, un cărturar erudit, un cercetător, un istoric de excepție care a primit din partea Academiei Române și un premiu foarte important pentru o lucrare despre domnia lui Mihai Viteazu”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

După slujbă au fost susținute două lucrări ce au scos în evidență tematica anului 2018. „Sinodalitatea – formă de conducere și de păstrare a unității de credință” a fost prezentată de părintele Gheorghe Bubă de la Parohia Topleț, iar părintele Mihail Călin de la Parohia Șopotu Nou a expus referatul ce l-a avut în centrul atenției pe „pr. dr. Ioan Sârbu – personalitatea exponențială a mișcării unioniste din Valea Almăjului”.

„Părinții care au susținut referate astăzi s-au pregătit foarte mult și toți preoții au fost receptivi, s-au pus multe întrebări, iar în finalul întâlnirii noastre am avut discuții libere în tot ceea ce înseamnă unitatea de credință în slujirea liturgică și în ceea ce privește unitatea pastorației și misiunii pe care trebuie să o desfășurăm cu toții acolo unde suntem chemați de Arhiereul Cel Veșnic, Mântuitorul Iisus Hristos”, a adăugat Părintele Episcop Lucian.

În încheiere au fost comunicări de ordin administrativ și potrivit ierarhului, toți preoții au plecat din Valea Almăjului mulțumiți sufletește și mai îmbogățiți din punct de vedere istoric, dar și teologic.


Sfințire Cruce


Tot joi, 14 iunie, Preasfințitul Părinte Lucian a urcat împreună cu părintele și credincioșii Parohiei Eftimie Murgu pe Dealul Guniștii ce se află la câțiva kilometri de localitate pentru a sfinți o Cruce de mari dimensiuni. Sfânta cruce a fost amplasată în locul vechii cruci de lemn ce a fost ridicată în anul 1930 de către Organizația de tineret „Echipa Regală” ce obișnuia să facă tabere de vară în perioada interbelică pe acest Deal. Ei au amplasat crucea din lemn de gorun în cinstea eroilor căzuți pe câmpurile de luptă în perioada Războiului de Independență 1877-1878.

Crucea actuală este construită din fier cu o înălțime de 11 metri jumătate și a fost iluminată cu sprijinul administrației locale, observându-se aproape din întreaga Vale a Almăjului.Data: 15 iunie 2018 • Vizualizări: 1849