Slujire arhierească în Duminica a cincea din Postul Mare la Schitul Nicolinț

Slujire arhierească în Duminica a cincea din Postul Mare la Schitul Nicolinț

Album foto
Schitul Nicolinţ din județul Caraș-Severin a fost cercetat în Duminica a cincea din Postul Mare, de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului
Autor: Serviciul Prezidial
Amenajat într-un fost pichet grăniceresc de la frontiera cu Serbia, Schitul Nicolinţ din județul Caraș-Severin a fost cercetat în Duminica a cincea din Postul Mare, de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. În biserica cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, credincioșii veniți în număr mare la așezământul monahal au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de Ierarh, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În această duminică, când Biserica noastră face pomenire Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, Preasfințitul Părinte Lucian a subliniat faptul că noi credincioșii trebuie să urmăm exemplul ei, deoarece postul niciodată nu este istovitor: „Trebuie să luăm aminte la pocăința, râvna și evlavia pe care Maria Egipteanca a avut-o și să învățăm de la această sfântă că 48 de zile cu post și rugăciune nu sunt prea multe în comparație cu cei 47 de ani petrecuți de această cuvioasă în pustiul Iordanului”.

La momentul potrivit un număr însemnat de credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine. În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Lucian a hirotonit pe ierodiaconul Iosif Luchinciuc întru ieromonah pe seama Schitului „Sfântul Siluan Athonitul”. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Trebuie să menționăm faptul că în ultimele luni au venit aici 13 maici și surori din obștea Mănăstirii Nera și iată această așezare monahală sporește din toate punctele de vedere, pentru că mulți ani la acest schit am avut doar un singur monah. Am venit astăzi la Schitul Nicolinț pentru că am avut și o hirotonie întru ieromonah și iată cum în Eparhia noastră sporește numărul călugărilor și maicilor ajungând la finalul Postului Mare din acest an la peste 200 de monahi. Ne bucurăm că în acest post am slujit la mai multe mănăstiri și schituri și îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate aceste daruri care le-a revărsat asupra noastră și pentru faptul că Banatul montan înflorește din punct de vedere al vieții monahale”, a adăugat Preasfințitul Părinte Lucian la final.

La data de 30 octombrie 2009 a fost târnosit paraclisul schitului, iar în 24 septembrie 2010 s-a sfinţit pictura prin grija Întâistătătorului Eparhiei, Preasfinţitul Lucian. Schitul Nicolinţ a devenit pentru credincioşii din zonă un reper spiritual.


Data: 18 aprilie 2016 • Vizualizări: 565