Slujire arhierească la Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Reşiţa

Slujire arhierească la Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Reşiţa

Album foto
Cu prilejul hramului, Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Reşiţa a organizat o serie de manifestări spirituale şi culturale
Autor: Serviciul Prezidial
Cu prilejul hramului, Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Reşiţa a organizat o serie de manifestări spirituale şi culturale. Evenimentele au debutat vineri, 6 noiembrie, la Palatul Cultural din municipiul de pe Bârzava, unde s-a desfăşurat Simpozionul cu tema „30 de ani de la translatarea bisericii şi 50 de ani de la pictarea ei”, la care au fost invitați preoți, profesori și ingineri care au participat la translocarea locașului de cult în anul 1985. În ajunul hramului sâmbătă, 7 noiembrie, credincioşii parohiei s-au bucurat de prezenţa Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului în mijlocul lor, care cu această ocazie a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Alături de autorităţile locale, la sfânta slujbă au fost prezenţi un număr mare de credincioşi şi foarte mulţi dintre ei s-au împărtăşit cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului.

„Știm din spusele martorilor oculari și a preoților care au păstorit Reșița în anii –80, că toată comunitatea din acest municipiu și mai ales credincioșii care au aparținut de această parohie, s-au opus demolării acestei biserici, care se dorea dărâmată de către autorităţile comuniste în anul 1978. Ne bucurăm că astăzi, chiar dacă nu a fost zi de sărbătoare, au fost foarte mulți credincioși la biserică, la acest locaș de cult într-adevăr vechi, dar nou, din punct de vedere al vieții spirituale”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

La final, ierarhul a săvârşit o slujbă de pomenire pentru ctitorii şi preoţii slujitori, dar şi pentru victimele tragediei din Bucureşti. De asemenea părintele paroh Gheorghe Şuveţi i-a oferit chiriarhului un album cu fotografi, reprezentând istoria locaşului de cult în imagini.

Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Reşiţa a fost ridicată în anul 1872 şi se află în centrul civic al municipiului Reşiţa. În anul 1985 autorităţile comuniste au translatat 55 de m locaşul de cult şi l-au înconjurat de blocuri.


Data: 9 noiembrie 2015 • Vizualizări: 357