Slujire arhierească la Catedrala episcopală din Caransebeș

Slujire arhierească la Catedrala episcopală din Caransebeș

Album foto
În această duminică Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a aflat în mijlocul credincioșilor Catedralei episcopale din Caransebeș
Autor: Serviciul Prezidial
În această duminică Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a aflat în mijlocul credincioșilor Catedralei episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. Preasfinția Sa înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie, care a fost înfrumusețată prin cântarea corală oferită de către Corul Catedralei episcopale, dirijat de părintele profesor Gheorghe Tistu.

La final a fost ținut un cuvânt de învățătură de către părintele arhidiacon Vicențiu Românu, profesor la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. Părintele tâlcuind pericopa evanghelică duminicală a transmis mai multe învățături despre dialogul purtat de Mântuitorul Iisus Hristos cu femeia cananeancă. După Sfânta Liturghie Preasfințitul Părinte Lucian a oficiat Taina Sfântului Botez pentru micuțul Matei Nectarie, fiul părintelui inspector eparhial Florin Ciucur.

„Am slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie după ce ieri am avut Adunarea Eparhială a Episcopiei noastre. Se cuvenea, așadar, să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-a revărsat asupra clerului și poporului din istorica episcopie a Banatului de Munte. Se cuvenea să-I mulțumim lui Dumnezeu prin această Sfântă Liturghie și să slujim aici cu părinții consilieri, protopopi, dar și cu preoții și diaconii slujitori această catedrală. Astfel, încheiem și din punct de vedere liturgic anul 2016, aici la Catedrala noastră episcopală, prin rugăciunile de mulțumire pe care le-am rostit în cadrul Sfintei Liturghii pentru toți membrii clerici și mireni ai Adunării Eparhiale. Mâine vom sărbătorii cu toții pe ocrotitorii învățământului teologic deoarece noi aici la Caransebeș avem o tradiție frumoasă a învățământului teologic, avem Seminar Teologic, Facultate de Teologie și credem că Sfinții Trei Ierarhi vor fi pe mai departe și ocrotitorii profesorilor și teologilor caransebeșeni”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian la final.

Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” a fost târnosită în anul 2010 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi în anul centenarului instalării episcopului Miron Cristea în scaunul vlădicesc de la Caransebeș.


Data: 29 ianuarie 2017 • Vizualizări: 1523