Slujire arhierească la Catedrala Episcopală din Caransebeș

Slujire arhierească la Catedrala Episcopală din Caransebeș

Album foto
Vineri, 8 iunie, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Caransebeş
Autor: Serviciul Prezidial
Vineri, 8 iunie, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş. Cu această ocazie ierarhul a sfinţit 30 de antimise ce vor fi împărţite bisericilor noi din cuprinsul Eparhiei Banatului Montan, întrucât în ultimii ani s-au ridicat mai multe locașuri de cult.

Antimisul este un acoperământ liturgic pe care sunt reprezentate punerea în mormânt și patimile lui Hristos. Simbolizează mormântul Mântuitorului, precum și giulgiul în care a fost înfășurat trupul Domnului la punerea Sa în mormânt. Acesta se păstrează în Sfântul Altar, pe Sfânta Masă, sub Sfânta Evanghelie. Antimisele se sfinţesc prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și poartă semnătura Chiriarhului locului. Preotul primeşte antimisul de la episcopul său; fără Antimis nu se poate oficia Liturghia.

De asemenea, Părintele Episcop Lucian în cadrul Sfintei Liturghii a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Ionuţ Puiu ce va urma a fi hirotonit preot şi instalat în Parohia Secăşeni din Protopopiatul Reşiţa. Parohia Secăşeni este de gradul 3 rural cu 49 de familii şi 136 de credincioşi, având şi Filia Calina cu 34 familii şi 100 de credincioşi.

Totodată, chiriarhul l-a hirotonit şi pe părintele diacon Ionuţ Valentin Vatră întru preot pentru a merge să slujească în Parohia Valeapai, o parohie misionară cu 96 de familii şi 199 de credincioşi, ce se află în Protopopiatul Reşiţa.

Data: 9 iunie 2018 • Vizualizări: 1764