Slujire arhierească la Catedrala Episcopală din Caransebeș

Slujire arhierească la Catedrala Episcopală din Caransebeș

Album foto
Duminică, 9 septembrie, la praznicul Sfinților și Drepților Dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a aniversat 48 de ani de viață, prilej cu care a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Caransebeș
Autor: Serviciul Prezidial
Duminică, 9 septembrie, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a împlinit frumoasa vârstă de 48 de ani. Cu acest prilej, Preasfinţitul Episcop Lucian a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş, mulţumind lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Preasfinţiei Sale şi asupra eparhiei pe care o păstoreşte de 12 ani.

„Am poposit în Catedrala Episcopală din Caransebeș deoarece suntem la început de an bisericesc, pe de-o parte, iar de mâine, va începe un nou an școlar, prilej cu care i-am pomenit pe elevii care de mâine vor începe cursurile. Un alt motiv pentru care am ales să slujim în Catedrala noastră Episcopală este și faptul că în această săptămână, mai precis în 12 septembrie, se împlinesc 8 ani de la târnosirea Catedralei, târnosire pe care a săvârșit-o Preafericitul Patriarh Daniel, înconjurat, în 12 septembrie 2010, de un sobor de 24 de ierarhi, foarte mulți preoți și diaconi și mii de credincioși veniți din tot Banatul de Munte. Așadar, în această duminică aflată între praznicele Nașterii Maicii Domnului și Înălțarea Sfintei Cruci ne aflăm în Catedrala noastră Episcopală pentru a-I mulțumi lui Dumnezeu, căci El este nădejdea noastră, El este sensul vieții noastre și așa cum astăzi ne-a îndemnat Sfântul Apostol Pavel, în pericopa apostolică care s-a citit în cadrul Sfintei Liturghii, putem spune și noi împreună cu Apostolul neamurilor «iar mie să nu-mi fie a mă lăuda decât numai cu Crucea Domnului!». Să încercăm să fim mai buni și să ne închinăm toată viața Crucii celei de o viață făcătoare și să ne încredințăm permanent rugăciunilor Preacuratei Născătoare de Dumnezeu, Maica lui Dumnezeu și Maica Luminii, dar și Maica noastră, a tuturor”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Tot în cadrul Sfintei Liturghii, s-au înălțat și rugăciuni pentru buna desfășurare a noului an școlar și pentru ca elevii să fie binecuvântați cu înțelepciune, ascultare și frică de Dumnezeu.

Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, răspunsurile liturgice fiind oferite de Corul Catedralei Episcopale. La slujbă, au participat un număr însemnat de credincioși, dintre care mulți copii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului. La sfârșitul Liturghiei, a fost oficiat un polihroniu.

Preasfinţitul Părinte Lucian Mic s-a născut la 9 septembrie 1970 în municipiul Arad. A absolvit Școala primară din Arad și cursurile Seminarului Teologic Liceal „Episcop Ioan Popasu" din Caransebeş, după care cursurile superioare le-a urmat la Facultatea de Teologie, secţia Pastorală, din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu" din Arad, Facultatea de Teologie din Oradea și Facultatea de Teologie din Craiova. Ierarhul păstorește eparhia Banatului de Munte din 26 februarie 2006, când a fost instalat ca Episcop al Caransebeşului în Catedrala istorică „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeş.


Data: 9 septembrie 2018 • Vizualizări: 1173