Slujire arhierească la Mănăstirea Piatra Scrisă

Slujire arhierească la Mănăstirea Piatra Scrisă

Album foto
În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Piatra Scrisă
Autor: Serviciul Prezidial
În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a îndemnat pe credincioșii ce au venit la Mănăstirea Piatra Scrisă din județul Caraș-Severin, să înceapă Postul Mare cu bucurie sfântă și cu nădejdea Învierii. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica așezământului monahal ce are ca hram „Duminica Tuturor Sfinților”, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Adresându-se celor prezenți Părintele Episcop Lucian a subliniat: „Trebuie să începem cu bucurie sfântă și cu nădejdea Învierii și a vieții celei veșnice urcușul spre Învierea lui Hristos, care este și va rămâne învierea noastră. Începem să urcăm pe treptele desăvârșirii în Sfântul și Marele Post, care se poate asemăna cu o scară a virtuților, dar și cu un urcuș duhovnicesc, care pentru cei binecredincioși și râvnitori, dar și evlavioși culminează cu Sfintele Pătimiri ale Domnului și bineînțeles cu Praznicul Praznicelor, Învierea Mântuitorului din morți. Vom simți și noi așa cum se cuvine Săptămâna Sfintelor Pătimiri și Praznicul Învierii dacă vom începe acest post, care înseamnă înfrânare de la mâncare și băutură, de la pofte, păcate, fărădelegi și înfrânarea tuturor simțurilor. Postul nu este un scop în sine, ci un mijloc prin care ne apropiem de Dumnezeu, ne îndumnezeim și devenim ucenici fideli ai Mântuitorului, fii ai lui Dumnezeu după har”.

Preasfințitul Lucian a mai atras atenția că nu putem să începem Postul Mare dacă nu iertăm greșelile semenilor noștrii.

„Postul mai înseamnă iertare, de aceea Sfinții Părinți au rânduit în această duminică înainte de a intra în Postul Mare să ascultăm o evanghelie în care Mântuitorul ne vorbește despre iertare: «Dacă veți ierta oamenilor greșelile lor și Tatăl vostru care este în ceruri vă va ierta vouă greșelile voastre, iar dacă nu veți ierta oamenilor greșelile lor nici Tatăl vostru Cel Ceresc nu vă va ierta greșelile». După acest îndemn trebuie să începem postul, o perioadă specială din cursul anului bisericesc, iertând greșelile tuturor oamenilor, pentru că nu putem rosti rugăciunea domnească «Tatăl nostru» dacă nu iertăm din inimă greșelile semenilor noștrii”, a adăugat ierarhul.

Mănăstirea Piatra Scrisă este denumită după icoana Sfintei Treimi descoperită atunci când s-a luat hotărârea construirii unei căi ferate pe ruta Caransebeş-Orşova. Conform planului, la deschiderea unui tunel într-o stâncă de lângă localitatea Armeniş, s-a aflat pictată această icoană. În urma acestei descoperiri, credincioşii locului au fost nemulţumiţi faţă de continuarea tunelului pe aceeaşi direcţie, ştiind că icoana are o semnificaţie spirituală importantă pentru întreaga zonă, iar în acel loc s-a amenajat o bisericuță.

Data: 19 februarie 2018 • Vizualizări: 823