Slujire arhierească la Oravița

Slujire arhierească la Oravița

Album foto
În Duminica a 9-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a resfințit biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Oravița Montană
Autor: Serviciul Prezidial
În Duminica a 9-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Oravița Montană. Cu acest prilej ierarhul a resfințit biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” după care înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie. În cadrul Sfintei Liturghii părintele paroh Marinel Zenovie Bobescu a fost hirotesit iconom iar părintelui slujitor Petru Tită Stanciu i-a fost conferită Diploma de excelență „Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul. De asemenea toți cei care s-au implicat în procesul de renovare și înfrumusețarea bisericii au primit din partea chiriarhului acte de cinstire.

La final ierarhul a rostit un bogat cuvânt de învățătură în cadrul căruia a subliniat: „Ne aflăm în Duminica a 9-a după Rusalii, duminică în care ascultăm, la Sfânta Biserică, în cadrul Sfintei Liturghii, pericopa evanghelică de la Matei, capitolul 14, o Evanghelie care ne pune în fața ochilor duhovnicești evenimentul care s-a petrecut în vremea aceea în Galileea. Când Mântuitorul a dat drumul mulțimilor, s-a retras în singurătate ca să se roage, iar apostolii, ucenicii s-au dus cu corabia în largul Mării Galileii. La a patra strajă din noapte, cum relatează evanghelistul Matei, Mântuitorul, după ce Și-a încheiat dialogul cu Dumnezeu Tatăl, după ce Și-a încheiat rugăciunea, în taină, acolo, în munte, în singurătate, a venit, călcând pe mare, către ucenicii Săi și s-a apropiat de corabia în care erau apostolii. Dar marea era învolburată, iar corabia în care erau ucenicii Mântuitorului era cuprinsă de valuri, pentru că vântul era potrivnic. Apostolii nu știau cine vine spre ei, călcând pe mare ca pe uscat, pentru că știau că Domnul este în munte, ca să se roage singur. S-au înspăimântat apostolii și au început să strige. Atunci, Mântuitorul, cu glasul Său blând și iubitor, le-a zis: Îndrăzniți, Eu sunt! Nu vă temeți! Petru, în numele apostolilor, răspunzând, a zis: Doamne, dacă ești Tu, poruncește să vin la Tine! Și atunci Mântuitorul i-a zis: Vino! Iar Petru, coborându-se din corabie, mergea pe apă și venea către Iisus. Dar ca om cu neputințe, apostolul Petru, văzând vântul, s-a temut și, începând să se scufunde, a strigat: Doamne, scapă-mă! Iisus i-a întins mâna, l-a ridicat pe Petru pentru că se afunda în mare și i-a spus: Puțin credinciosule, pentru ce te-ai îndoit? Și îndată după ce l-a salvat pe Petru, au urcat în corabie și, precum spune evanghelistul Matei, s-a potolit vântul. Toți cei din corabie s-au închinat lui Iisus și I-au zis: Cu adevărat Tu ești Fiul lui Dumnezeu! ”.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Oravița Montană a fost târnosită în anul 1784 de episcopul Vichentie Popovici al Caransebeșului și Vârșețului. În cursul serii ierarhul a binecuvântat lucrările realizate la casa parohială din Vrăniuț după care a vizitat Muzeul de Etnografie „Dorin Ioan Ciocănel” din Răcășdia.

Data: 22 august 2016 • Vizualizări: 1003