Slujire chiriarhală în Parohia Eftimie Murgu

Slujire chiriarhală în Parohia Eftimie Murgu

Album foto
Miercuri, 3 aprilie 2013, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Eftimie Murgu din Protopopiatul Băile-Herculane
Autor: Serviciul Prezidial
Miercuri, 3 aprilie 2013, la orele după-amiezii, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Eftimie Murgu din Protopopiatul Băile-Herculane. Cu acest prilej, ierarhul a sfințit și binecuvântat noua troiță ridicată în curtea bisericii și apoi a oficiat, în biserica parohială cu hramul „Înălțarea Domnului”, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite.

Manifestările religioase au fost organizate cu prilejul săptămânii duhovnicești, care în Parohia Eftimie Murgu se organizează în fiecare an în săptămâna a III-a din Postul Mare. La slujbă au participat copii și tineri, precum și numeroși credincioși și credincioase din localitate, foarte mulți dintre aceștia împărtășindu-se la momentul potrivit cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Catedralei episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeș, condus de pr. prof. Cătălin Găină.

În bogatul cuvânt de învățătură, chiariarhul a precizat: „Suntem prietenii lui Dumnezeu, suntem prieteni și frați ai lui Hristos dacă facem ceea ce ne-a poruncit El. Este un lucru minunat să știm că dacă facem voia lui Dumnezeu, dacă împlinim poruncile Lui, atunci suntem prieteni și frați ai Fiului lui Dumnezeu, ai Domnului și Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Într-adevăr, această seară înălțătoare rămâne pentru fiecare dintre noi o experiență unică, pentru că dumneavostră credincioșii acestei parohii în frunte cu preoții slujitori, v-ați dovedit dragostea și credința statornică față de Dumnezeu. Prin Liturghia Darurilor mai înainte sfințite pe care am săvârșit-o în această seară, înțelegem că aici există viață în Hristos, înțelegem că aici avem o Biserică vie, dinamică, una, sfântă, sobornicească și apostolească, lucrătoare și luptătoare. Dumnezeu să răsplătească faptele dumneavoastră, căci Dumnezeu răsplătește faptele fiecăruia și nu ne judecă după aparență, ci după inima și sufletul fiecăruia dintre noi, căci acolo este judecata cea dreaptă, doar la Dumnezeu. Să ne încredințăm acestei judecăți drepte a Domnului nostru Iisus Hristos și să-L rugăm să ne ajute să continăm acest urcuș duhovnicesc spre Înviere”.

„A devenit o tradiție ca în a III-a săptămână din Postul Mare în parohia noastră să aibă loc săptămâna de catehizare. În această seară am avut bucuria să-l avem în mijlocul nostru pe Întâistătătorul Eparhiei Caransebeșului, Preasfințitul Lucian. Pentru că 2013 este Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena în Patriarhia Română și prin osteneala dumneavoastră, a credinciosilor rudăreni, s-a ridicat o frumoasă toiță din lemn sculptat, care astăzi și-a primit sfințirea”, a arătat pr. paroh Cristian Mokesch.

Biserica actuală, cu hramul „Înălțarea Domnului” a fost zididă între anii 1802-1810, în stil baroc cu ziduri de piatră, are bolta semicilindrică din cărămidă, iconostasul de zid, se află într-o stare foarte bună de conservare. În anul 1823, Popovici dimitri II împreună cu Ștefan Popovici, pictează iconostasul de zid, iar în anul 1840 va fi pictat din nou de către Dimitrie Turcu. Pictura veche se păstrează pe ușile împărătești și la proscomidiar. Petru Drăgilă va restaura pictura în anul 1936, iar între anii 1980-1982, Dan Decebal Caceu pictează doar pereții laterali ai bisericii. Se pare că în localitate a existat o biserică mai veche din lemn, tot cu hramul „Înălțarea Domnului”, ridicată în anul 1750.

Data: 4 aprilie 2013 • Vizualizări: 1007