Slujiri arhierești în Arhiepiscopia Aradului

Slujiri arhierești în Arhiepiscopia Aradului

Album foto
În Duminica a 23-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohiile Pâncota și Galșa din Arhiepiscopia Aradului
Autor: Serviciul Prezidial
În Duminica a 23-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Pâncota, Arhiepiscopia Aradului. Cu acest prilej ierarhul încojurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit în biserica parohială cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Sfânta Liturghie în prezenţa autorităţilor locale şi a unui număr însemnat de credincioşi. Răspunsurile liturgice au fos date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului. La final a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii şi slujitorii bisericii dar şi pentru înaintaşii ierarhului caransebeşan.

„Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat să venim în această duminică, a 23-a după Rusalii, în Betleemul părinților noștri, la Pâncota și la Galșa, județul Arad, și Îl rugăm pe Mântuitorul să ne ocrotească pe mai departe, și pe noi, și pe toți cei care se roagă pe acestee meleaguri binecuvântate de Dumnezeu, pentru că aici, într-adevăr, sunt rădăcinile noastre și ne-am simțit, într-un fel, acasă, chiar dacă nu am slujit niciodată și am venit din ce în ce mai rar, atât la Pâncota, cât și la Galșa. Însă, glasul pământului și glasul strămoșilor, astăzi, a răsunat în inima noastră, în sufletul nostru, și ne-am bucurat că Dumnezeu a rânduit o zi preafrumoasă, de reîntâlnire cu cei care se roagă aici, la Pâncota și la Galșa, și o reîntâlnire, în duh de rugăciune, cu înaintașii noștri, cu moșii și strămoșii noștri, pe care i-am pomenit atât la Liturghie, cât și la o slujbă de pomenire”, a mărturisit Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.

În după-amiaza aceleaşi zile, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei Arhiepiscopul Aradului alături de Preasfinţitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeşului au poposit în Parohia Galşa din Protopopiatul Lipova, unde cei doi ierarhi înconjuraţi de un numeros sobor de preoţi şi diaconi au sfinţit o troiţă ridicată în curtea bisericii şi au binecuvântat noul lumânărar şi noua bibliotecă parohială.
În continuare Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei a săvârşit în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”slujba Vecerniei la sfârşitul căreia a adresat un bogat cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi în număr mare.

În cuvântul de binecuvântare rostit la finalul slujbei vecerniei Înalpreasfințitul Părinte Timotei a subliniat:„Acestea sunt momente care ne leagă pe toți și, sub îndrumarea Întâistătătorului Bisericii noastre, căutăm să cultivăm între noi, ca ierarhi, ca eparhii, frumoase legături care să arate unitatea noastră bisericească și națională. Cu aceasta contribuim la buna înțelegere în întreaga lume și deschiderea noastră pe care o avem în promovarea idealurilor cele mai sfinte și pentru a îndepărta tot cee ace nu este nepotrivit cu ținuta noastră creștină, așa cum înțelegem și din citirile de la Sfânta Liturghie a duminicii de astăzi”.


Data: 24 octombrie 2016 • Vizualizări: 1085